Vigyázat, törékeny! Így követheti nyomon a csomagokat

Vigyázat, törékeny! Így követheti nyomon a csomagokat

Vigyázat, törékeny! Így követheti nyomon a csomagokat

logisztika

1 perc

Az Intel új fejlesztése az IA-32 chip, amely érzékeli a „durvább bánásmódot” is. Segítségével távolról is nyomon követhető, hogy a kényesebb küldemények biztonságban vannak-e útközben, és odafigyelt-e a szállító.

A törékeny tárgyak szállítása nem egyszerű feladat, hiszen ezek a csomagok az elővigyázatosság ellenére is sokszor sérülhetnek egy kamion óriási rakterében vagy a simának és hibátlannak éppenséggel nem nevezhető utakon. Az Intel új fejlesztésének köszönhetően azonban valós időben nyomon követhető a szállítmány minden egyes darabja, méghozzá oly módon, hogy mindehhez még külön akkumulátorra sincs szükség. Sőt, miután a kiszállítás megtörtént, az aprócska chip igény szerint újra felhasználható.

A fuvarozócégek számára tehát igencsak hasznos lehet ez a fejlesztés, arról nem is beszélve, hogy emberi munkaerő is megtakarítható vele, és a megoldás nem igényli külön technológia kiépítését sem. A fejlesztésnek köszönhetően valós idejű grafikonon látszanak a szállított doboz rázkódásakor keletkező, szenzorok által mért adatok, az összeköttetés pedig vezeték nélküli kapcsolat révén valósul meg.

Az Intel által „porszemnek” becézett chip a mozgás, a hőmérséklet és egyéb tényezőket érzékelő szenzorok információit továbbítja, apró méretének köszönhetően pedig működési költségei is alacsonyak. A szerkezet nem csatlakozik közvetlenül az internetre, ehelyett kis hatótávolságú, alacsony fogyasztású Bluetooth-on keresztül kommunikál egy másik eszközzel, mely képes a mobilhálózatra csatlakozni, és egyben az adatfeldolgozásért is felel.

Az IA-32 csupán 1 milliwattot fogyaszt, amelyet akár a levegőben lévő rádióhullámokból is ki tud nyerni, de a fejlesztők dolgoznak egy miniatűr napelemen is. Igaz, ez valószínűleg nem a legalkalmasabb megoldás, hiszen az út nagy részét a dobozok egy sötét kamionba zárva töltik.

Forrás: PCWorld.com