Villámgyors kiszállítás: drónnal érkezhet a pizza

Villámgyors kiszállítás: drónnal érkezhet a pizza

Villámgyors kiszállítás: drónnal érkezhet a pizza

logisztika

4 perc

Az izlandi AHA csomagküldő cég a hosszadalmasabb autós utakat váltaná fel drónokkal, így akár 5-10 perc alatt is házhoz szállíthatják a pizzát, a hamburgereket, a szusit vagy akár a sört.

A drónos csomagküldés ötlete régóta foglalkoztatja a logisztikai és a futárcégeket, hiszen az autonóm repülésre képes eszközök segítségével az útvonalak lerövidülhetnek. Arról nem is beszélve, hogy jóval kevesebb emberi erőforrás szükséges a szerkezetek üzemeltetéséhez. Nemrég Reykjavíkban indítottak egy új tesztüzemet.

Égi autópálya – Merre repüljenek a csomagküldő drónok?

A mostani tesztelést megelőzően az AHA cég futárainak félórás kerülőutat kellett megtenniük, ha az öböl túlsó oldaláról rendeltek csomagokat. Az izraeli FlyTrex segítségével viszont olyan rendszert építettek ki, mely egy hexakopter segítségével négy perc alatt átrepül a víz felett.

Fontos megjegyezni, hogy a FlyTrex nem foglalkozik drónok gyártásával: az általuk nyújtott szolgáltatás sokkal inkább abban merül ki, hogy egyeztetnek az összes helyi hatósággal, és az autonóm légi csomagküldés mindenféle logisztikai és jogi problémáit hárítják el. Rendszerük típusfüggetlen, tehát amint jobb teljesítményű szerkezetek érkeznek a piacra, azok azonnal munkába állíthatóak.

A cég szerint ez az első teljesen működőképes autonóm csomagküldő rendszer, ám ez az állítás nem teljesen állja meg a helyét, elég csak az Amazon sikeres próbaszállítására gondolni. Másfelől pedig, ahogy a Verge is szóvá teszi, a rendszer nem teljesen autonóm, szükség van egy emberi dolgozóra is, aki megtölti a hexakopter aljára elhelyezett dobozt, majd még egyre, aki az öböl túlpartján kiveszi onnan. Ráadásul a szerkezet csak két meghatározott pont között repül, ami azt jelenti, hogy a repülés előtt és után ugyanúgy futárok szállítják a csomagot.

Természetesen a szolgáltatás további bővítése is tervben van, így a jövőben elképzelhető, hogy ténylegesen házhoz repülnek a szerkezetek, ahol akár le sem kell szállniuk, hanem dróton engedhetik a vásárló kezébe a terméket.

Yariv Bash, a FlyTrex vezérigazgatója szerint komoly előnyt jelent, hogy komplett rendszert kínálnak ügyfeleik számára: rendelkeznek drónokkal, karbantartó személyzettel, közösen dolgoznak a szabályozásért felelős hatóságokkal. Mindezek pedig elegendőnek bizonyulhatnak ahhoz, hogy a társaság a későbbiekben komoly szereplővé válhasson az autonóm légi csomagküldés szegmensében.