Zöld jelzést kapott a világ legnagyobb drón-szupersztrádája

Kapcsolódó cikkek

Zöld jelzést kapott a világ legnagyobb drón-szupersztrádája

Zöld jelzést kapott a világ legnagyobb drón-szupersztrádája

logisztika

2 perc

Az automatizált légi szupersztráda két éven belül létrejöhet az Egyesült Királyságban. Az útvonalhálózat 165 mérföldes, vagyis 266 kilométer hosszú lesz, és összeköti a közép- és délkeleti városok – köztük Reading, Oxford, Milton Keynes, Cambridge, Coventry és Rugby – légtereit.

A Skyway projekt 13 millió angol font összegű finanszírozást a brit kormány a 273 millió fontot elérő csomag részeként hagyta jóvá, amelyet az ország repülőgépiparának fellendítésére terveztek. A konzorciumban részt vesz a drónokat integráló forgalomirányítási platformokat szolgáltató Altitude Angelt és a British Telecom is.

A szupersztráda a jelenlegi infrastruktúrára épülő megoldáson keresztül működik majd, amely az Altitude Angel globális rendszeréhez csatlakozik, és több forrásból származó adatokat valós időben egyesít, így egyfajta mozgó térképet alkot az égboltról.

A szupersztráda mentén fekvő városokban működő vállalkozások is profitálnak majd abból, hogy egyszerűbben alkalmazhatnak mini repülőket áruk szállítására, logisztikai segítségnyújtásra vagy az úthálózatok figyelésére.

A Skyway azt ígéri, hogy lehetővé teszi a pilóta nélküli és kezelőt nem igénylő drónok látótávolságon kívülre repülését (BVLOS). A megvalósuláshoz szükséges, hogy a dróngyártók a légijárműveik irányító és kommunikációs rendszereit a virtuális szupersztrádához kössék, amely a szoftveres integráció után biztonságosan elvezeti őket a speciális légifolyosókon a célállomás felé. A földre telepített érzékelők irányítják a vezető nélküli légi járműveket, ezzel azok terhelése csökken, ami potenciálisan növeli a repülési hatótávolságot.

Az Altitude Angel alapító-vezérigazgatója, Richard Parker szerint a Skyway olyan szinten forradalmasíthatja az áruszállítást és az utazást, amire a vasutak 18. századi megjelenése óta nem volt példa.

A British Telecom drónokért felelős igazgatója, Dave Pankhurst elmondta, hogy az EE hálózatuk, valamint a 4G és 5G lehetővé teszi a pilóta nélküli repülők piacának gyors növekedését.

Az Egyesült Királyság egyébként 2,8 millió dollár kormányzati támogatást fordít a Royal Mail és az NHS állami egészségügyi szolgáltató együttműködésére, hogy postai küldeményeket és orvosi felszereléseket automatarepülőkkel szállíthassanak a Scilly-szigetek lakóinak. Év elején a Royal Mail már bejelentette egy 500 autonóm drónból álló flotta telepítését is.

Forrás: