Digitalizációs kilátások az agráriumban

Digitalizációs kilátások az agráriumban

Önvezető traktortól a szenzorhálózatig – Digitalizációs kilátások az agráriumban

M2M Zóna.fm

1 perc

Milyen szenzorokat és digitális megoldásokat alkalmaz az ágazat? És milyen robotok szedik le a termést a jövőben? Az IVSZ szakértőjét kérdeztük.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A Trend FM műsorában Varga Péterrel, az IVSZ agrárkabinetjének vezetőjével Szűcs Péter beszélgetett. Összegzésként a szakember elmondta, hogy most már téma lett a digitalizáció az agráriumban.

„Nyilván eddig is sok digitálisnak vagy okosnak nevezhető eszköz kint volt a termelésben és a termelés közeli helyeken, de ezek még nem voltak összekapcsolva, és ez még ma is a legtöbbször hiányzik. Ugyanakkor elindult egy párbeszéd a fejlesztési lehetőségekről. Úgyhogy számomra az a legnagyobb siker, hogy nagyon sok emberrel sok helyen, sok összefüggésben lehetett idén erről a témáról beszélni. Azt tapasztaltuk, hogy a mezőgazdaság szereplői nem elutasítók, hanem keresik az alkalmazási lehetőséget” – összegezte az M2M Zóna rádióműsorban Varga Péter.

Hozzátette: kevésbé ismert, hogy Magyarországon sok helyen lehet már a földeken önvezető traktorokkal találkozni. Ez részben kényelmi funkciónak számít, de az már sokkal fontosabb, hogy milyen adatokat gyűjt össze a tevékenységről és a szántóföldről a munkagép rendszere.

„Az adat a lényeg, és annak a felhasználása adja meg azt a többletet, amiből a gazdaság profitálhat” – részletezte az agrárkabinet vezetője.

Hallgassa meg a teljes interjút!