1 millió euró a tét: startupokat és scaleupokat keresnek

Kapcsolódó cikkek

1 millió euró a tét: startupokat és scaleupokat keresnek

1 millió euró a tét: startupokat és scaleup innovátorokat keresnek

még több IoT

3 perc

A vállalkozók a változás motorjai. Ezen filozófia mentén indít az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), valamint a szervezet öt tematikus innovációs közössége új programot, hogy elősegítse az új európai Bauhaus kezdeményezés sikerét, és hozzájáruljon egy fenntarthatóbb és befogadóbb Európa megvalósításához. A 20 kiválasztott vállalkozás 1 millió euró összértékű támogatást kap növekedési tervei megvalósításához.

Az EIT Community Boostert az EIT Digital szervezete fogja össze, a program megvalósításában pedig további 4 tematikus innovációs közöség vesz részt: az EIT Climate-KIC, az EIT Food, az EIT Manufacturing, valamint az EIT Urban Mobility is. Az innovációs szervezetek olyan startup és scaleup cégek jelentkezését várják, amelyek a városi élet, az ipar, a klímaváltozás, az élelmiszerszektor, a jólét és egészség, valamint az életminőség területén kínálnak fenntartható módon üzleti potenciállal kecsegtető megoldásokat, amelyek a nemzetközi piacokat is forradalmasíthatják.

A program során 20 kiválasztott vállalkozás egyenként 50 ezer euró támogatásban részesül növekedési tervei megvalósításához. A támogatáshoz a résztvevők részben közvetlen kifizetés formájában, részben pedig olyan szolgáltatásokon keresztül jutnak hozzá, amelyek segítségével növekedési pályára állíthatják vállalkozásukat.

Az Európai Bizottság azzal a célkitűzéssel indította el az új európai Bauhaus kezdeményezést, hogy a kontinens polgárainak összefogásával pozitív, kézzelfogható eredményekké alakítsa az európai zöld megállapodás törekvéseit. Ennek megfelelően az EIT Community Booster olyan startupokat és scaleupokat keres és kíván támogatni, amelyek tevékenységükben az új európai Bauhaus három pillérét képviselik:

  • Fenntarthatóság: klímacélok, körforgásos gazdaság, zéró szennyezés, biodiverzitás.
  • Esztétikum: élmény és stílus a funkcionalitáson túl.
  • Befogadás: sokszínűség, hozzáférhetőség, megfizethetőség.

A kezdeményezés ötvözi a globális és a lokális megközelítés elvárásait, ösztönzi a közösségi tudásra építő részvételt és a transzdiszciplináris megoldásokat.

Az EIT közösség Európa vezető innovációs szervezete, ökoszisztémája, amely kiterjedt hálózattal és gazdag tudásbázissal rendelkezik. Az új lehetőség ezeket az erőforrásokat felhasználva kapcsolja össze az EIT Digital, az EIT Climate-KIC, az EIT Food, az EIT Manufacturing és az EIT Urban Mobility berkein belüli működő legjobb, az üzleti növekedést támogató programokat.

A kezdeményezés keretében a fejlődés különböző szakaszaiban járó vállalkozások komplex támogatásban részesülnek az alapfokú üzleti képzésektől a finanszírozási forrásokhoz való hozzáférés biztosításán át a nemzetközi piacra lépésben nyújtott segítségig. A támogatás célja, hogy a kiválasztott cégek, innovátorok képesek legyenek megvalósítani növekedési céljaikat, könnyebben juthassanak forrásokhoz és léphessenek ki a nemzetközi piacokra.

Működési területüktől és tapasztalatuktól függően a vállalkozók az EIT Community Booster összesen 5 alprogramja közül egyhez, de akár többhöz is csatlakozhatnak.

Digitális transzformációtól a városi mobilitásig

EIT Digital Accelerator: olyan scaleupok jelentkezését várják, amelyek a digitális transzformációban rejlő potenciált kiaknázva fejlesztenek innovatív, több iparágban, városban és közösségben is használható megoldásokat a zöld, biztonságos és fenntartható jövő érdekében. Egyszerre képviselve a körforgásosság, a befogadás és az esztétikum elveit.

The Clean Cities ClimAccelerator: az alprogram olyan startupokat céloz, amelyek a megújulóenergia-ipar, a közlekedés, a zöldterület-fejlesztés és az energiatakarékos átalakítások területén lépnek fel innovatív megoldásokkal, hozzájárulva ezzel a fenntarthatóbb, egészségesebb és tisztább városi környezethez és ezen keresztül a polgárok életminőségének javításához.

EIT Food Accelerator Network: olyan startupokat várnak, amelyek a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén kívánnak hatást gyakorolni, és elkötelezettek egy egészségesebb, megbízhatóbb és fenntarthatóbb élelmiszerlánc kialakítása iránt, egyaránt a helyi és globális közösségek számára.

EIT Manufacturing Accelerator: a cél, hogy olyan startupokat támogassanak, amelyek zöldebbé tehetik a különböző gyártó tevékenységeket és azok társadalmilag is fenntartható átalakítását tartják szem előtt. Integrálják a hosszú távú, a termék egész élettartamára kiterjedő gondolkodást az ipari ökoszisztéma működésébe.

EIT Urban Mobility Accelerator: azon startupok jelentkezését várják, amelyek célja megtalálni a beépített, burkolt városi felületek fenntarthatóbb, „zöldebb” alternatíváit, ezzel együtt növelve a városi biodiverzitást, elősegíteni a városi polgárok jólétét célzó szabad hozzáférésű szolgáltatások és/vagy a mindenki számára elérhető közlekedési megoldások terjedését a társadalmi integráció egyik fő oszlopaként.

Hogyan lehet jelentkezni?

A jelentkezési határidő: 2021. december 17., közép-európai idő szerint (CET) 23:59. A programról, a kiválasztási kritériumokról és a elnyerhető díjakról további információ ezen a weboldalon található.