10 milliárd gép kapcsolódhat az M2M-hálózatba

10 milliárd gép kapcsolódhat az M2M-hálózatba

10 milliárd gép kapcsolódhat az M2M-hálózatba

még több IoT

2 perc

Egy év alatt 80 százalékkal nőtt az egymással hálózatba kötött gépek és berendezések száma – derül ki a Vodafone felméréséből. A másodízben elkészített nemzetközi kutatás szerint a machine-to-machine (M2M), vagyis a gépek közötti hálózati kommunikációt már a világ vállalatainak több mint ötöde használja.

Az „M2M Adoption Barometer” szerint jelenleg 4,4 milliárd berendezés kommunikál más gépekkel világszerte, és ez a szám 2018-ra 10,8 milliárdra fog nőni.

Erik Brenneis, a Vodafone M2M részlegének igazgatója szerint az idei kutatás egyértelművé teszi, hogy töretlen fejlődés vár a tárgyak internetére, ahogy egyre több cég ismeri fel a hálózatba kötött berendezésekben rejlő lehetőségeket.

Az M2M-lista élén az elektronika és a logisztika áll >>A tavalyi évhez képest mért 80 százalékos növekedésnek 30 százalékát három iparág adta: a gépjárműgyártás, a háztartási elektronika és a közművek. Ezek tipikusan olyan szektorok ahol a technológia segítségével még több területen működhet a távfelügyelet, a távvezérlés és a kényelmi funkciók fejlesztésében is sokat segíthet az M2M.

Nagy lehetőségek előtt áll a gépipar és az egészségügy is

Bár két nagyon különböző ágazatról van szó, de mindkettőnél jellemző, hogy bizonyos területeken lassabban veszik át az innovációkat. Ezzel együtt mindkét szektorban jelentős előrelépést hozhat az M2M. A gépiparhoz kapcsolható többek között a gyártósorok automatizációja, a gyártási folyamatok szenzorokkal történő távoli nyomon követése, eltérések esetén a riasztási funkciók beállítása, de a gyártásba távolról történő beavatkozás is.

Az egészségügyi ágazat szereplői közül a felmérésben 43 százalék nyilatkozott úgy, hogy már ma is alkalmaz valamilyen M2M-alapú innovációt. Az új technológiák – így az eHealth – például a távolról történő kezeléseket és a betegkövetést könnyítik meg. Az, hogy az újítások lassabban terjednek, főleg az infrastruktúra hiányosságaiból fakad, 2017-re azonban az egészségügy válhat az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazattá.