2 okosfejlesztés az IoT világában

2 okosfejlesztés az IoT világában

2 okosfejlesztés az IoT világában

még több IoT

3 perc

A Sesame okoszárja, valamint az intelligens városok kiépülése egyaránt jól példázza, milyen változatos felhasználási módjai léteznek a hétköznapi készülékeket a világhálón összekapcsoló Dolgok Internetének.

A kukája segíthet elkészíteni a bevásárlólistát >>Manapság szinte napról napra kerülnek a forgalomba olyan készülékek, amelyek vezeték nélküli hálózatokon keresztül képesek kapcsolódni egymáshoz, valamint a világhálóhoz. Az internetes csatlakozásra alkalmas berendezések mindegyike a Dolgok Internetének részét képezi, amelynek gyökerei egészen az 1999-es évig nyúlnak vissza, amikor a brit Kevin Ashton legelőször használta ezt a kifejezést az egyik előadásában. Cikkünkben ezúttal két olyan fejlesztésről olvashatnak, amelyek jól példázzák, milyen sokszínű módon lehet felhasználni az Internet of Things-t (IoT):

Sesame

A Sesame szó szerint az otthonába hozza az intelligens technológiát. A legújabb okoszár lehetővé teszi, hogy a mobiltelefonjára letöltött alkalmazás segítségével nyissa ki a bejárati ajtót, így nem kell a lakáskulccsal bajlódnia. Az eszközt úgy is be lehet programozni, hogy egy titkos kopogást is felismerjen, amelyet magán az ajtón, vagy akár a telefonja kijelzőjén is lekopoghat.

Az applikáción keresztül engedélyezheti bizonyos embereknek – családtagoknak és a legközelebbi barátoknak – hogy bejussanak a lakásába, akkor is, ha éppen nem tartózkodik otthon. Tegyük fel, hogy meghívta vacsorára egy ismerősét, de hazafelé menet beragadt a dugóba. Ahelyett, hogy megvárakoztatná a vendéget, egyszerűen csak be kell ütni a titkos kopogást a telefon tokján (mellesleg ezáltal nem is szegi meg a közlekedési előírásokat azzal, hogy vezetés közben beszélget a mobilján), és a meghívott máris bemehet a lakásba.  

Intelligens zárral tegye biztonságossá otthonát >>A Sesame egy másik fontos előnye, hogy rendkívül egyszerű a beüzemelése. A felhasználóknak nem kell kiemelniük a keretéből a bejárati ajtót, vagy lyukakat fúrni bele, hogy rögzíthessék az okoszárat. A készüléket egyszerűen csak hozzá kell erősíteni a meglévő zárjához, és az eszköz máris használatra kész, anélkül, hogy ehhez bármilyen szerszámra szüksége lett volna. Az elemek nagyjából 500 napon keresztül bírják, ráadásul az okostelefonra letöltött applikáció értesítést is küld a felhasználónak, ha a berendezés lemerülőben van.

M2M

Tavaly nem találkozott véletlenül a Watch Dogs külső nézetes akciójátékkal? Az Ubisoft által kiadott program helyszíne egy alternatív Chicago, a városban zajlik a cselekmény. A játékosok egy hacker bosszúját követhetik végig, aki szeretné a rendszeren megtorolni unokahúga halálát. A játékosok szabadon mozoghatnak a városban, felkereshetnek híres épületeket, parkokat, nyomornegyedeket, továbbá érdekes helyszíneket.

A program egyik fő különlegessége, hogy a játékban a gázvezetékektől kezdve a közlekedési lámpákig Chicago teljes infrastruktúrája kapcsolódik az internethez, és akár távolról is vezérelhető. Egy nemrégen napvilágot látott amerikai kutatás szerint naponta nagyjából 180 ezer ember költözik a kisebb településekről, vagy vidékről a nagyvárosokba. Ha ez a trend folytatódik, akkor a világ népességének 70 százaléka 2050-ben már megapoliszokban fog élni, ezért kritikus fontosságú lesz az, hogy a városok irányítása mennyire lesz eredményes és hatékony.

Az egymással kommunikáló, M2M (machine-to-machine) technológiára épülő készülékeket arra tervezték, hogy a városi infrastruktúra egyes elemei képesek legyenek csatlakozni a többi eszközhöz, és ezáltal hatékonyabban működjenek. Az intelligens berendezések lehetővé teszik, hogy a forgalmat úgy szervezzék meg, hogy még csúcsidőben is elkerülhetőek legyenek a dugók és a torlódások.

Az okos utcai lámpák a beépített szenzoroknak köszönhetően értesítést küldenek a helyi közműszolgáltatónak, ha javításra szorulnak, így a karbantartási munkák összehangolására is van lehetőség. A szemeteskukák és a konténerek érzékelik, ha megteltek hulladékkal, és kihívják a szemétszállító teherautót, hogy kiürítse őket, a lehetőségek listáját pedig még nagyon hosszasan lehetne folytatni.

Forrás: markITwrite