2015 legötletesebb okoskészülékei – 3. rész

2015 legötletesebb okoskészülékei – 3. rész

2015 legötletesebb okoskészülékei – 3. rész

még több IoT

2 perc

Az otthonokat felokosító eszközök közül mindenképpen kiemelkednek azok a központi egységek, amelyek a többi irányítására is képesek, és a védelmet, illetve a kényelmet szolgálják.

Korábbi két cikkünkben felsoroltuk a Paste Magazine év végi top 10-es listájának utolsó helyeit, most a befejező részben következzen a három újabb okosmegoldás az IoT-eszközök piacán.

3. Keen Home okosklíma

Beépített szenzorainak köszönhetően az eszköz érzékeli a szobában tartózkodókat és az aktuális hőmérsékletet, így a helyiségek külön-külön hűthetők-fűthetők. Ez azért is fontos, mert a gyártó állítása szerint az otthonok többségében átlagosan kettő-négy szoba vagy túl hideg, vagy túl meleg. A Keen Home a kapcsolódó alkalmazáson keresztül okostelefonról is szabályozható. A teljes képhez azért az is hozzátartozik, hogy az okoslímának a meglévő termosztátokkal történő összehangolása, igény szerint a Wi-Fi-kapcsolat biztosítása, illetve a lakás több pontjára történő telepítése nem egyszerű és nem is olcsó mulatság.

2. Nest okoskamera

A biztonsági kamerák már évek óta az intelligens otthon alapvető tartozékát jelentik. A Nest is újragondolta okoskamera-vonalát és 2015-ben megújított darabbal rukkolt elő. Full HD-felbontás, korszerű éjjellátó funkció, riasztás és a Nest applikációjával történő összehangolás, széles látószögű objektív, zoomolás – mindebből tényleg látszik, hogy az okoskamera-piac egyik legütőképesebb darabjáról van szó.

A mélységérzékelő és az arcfelismerő funkcióval pedig elkerülhetők a téves riasztások és a felhasználók külön díj ellenében a felvételek állandó rögzítését is kérhetik, valamint 10, illetve 30 napra visszamenően vissza is megnézhetik azokat.

1. Amazon Echo okoshangszóró

A készülék segítségével egyszerű és megfizethető módon irányítható gyakorlatilag az összes otthoni berendezés, mivel az Amazon Echo csatlakoztatható a többi között a Philips Hue, WeMo, Samsung SmartThings, Wink és az Insteon eszközeihez.

A Bluetooth-képes hangszóró hangutasítások alapján működik: a bevásárlástól kezdve a zenehallgatáson át a fűtés beindításáig sok mindenre használható, anélkül, hogy a felhasználónak akár a kisujját is meg kellene mozdítania. Mindezt az is segíti, hogy az Amazon Echo messzebbről is tudja azonosítani a hangutasításokat, így az sem jelent problémát, ha valaki mondjuk a szomszéd szobából szeretné lekapcsolni a lámpát.

Összefoglalásképpen elmondható, hogy bőven van miből válogatni, ha a felhasználó intelligensebbé szeretné tenni otthonát, az ötleteknek manapság már csak a képzelet – na és persze a pénztárca – szabhat határt.