3 okosfejlesztés, amely megváltoztatja az életünket

3 okosfejlesztés, amely megváltoztatja az életünket

3 okosfejlesztés, amely megváltoztatja az életünket

még több IoT

2 perc

Melyek azok az iparágak, innovációk, amelyeknél már idén áttörés várható? Az M2M Now szakmai portál ennek járt utána.

1. Connected Car

A Gartner szerint 2020-ig az úton lévő járművek ötöde kapcsolódik majd az internethez, idén pedig jelentős kiugrás várható ezen a területen. Az önvezető járművek irányába az egyik következő lépés lehet, hogy már megjelentek olyan alkalmazások, amelyek segítségével a sofőr – megfelelő utasítással – bármit elintézhet: e-mailt küldhet, felhívhatja a családtagját, ismerősét vagy zenei lejátszási listát állíthat össze. Mindez közelebb visz az olyan hangalapú vezérlőrendszerek létrejöttéhez, amelyek elősegítik, hogy a vezető nevében a jármű hajtson végre mindent.

Például a térképhez csatlakozva az okosautó érzékeli az aktuális forgalmi viszonyokat és felajánlja az adott pillanatban legoptimálisabb útvonalat. Így az autósnak egyrészt nem kell induláskor – az okostelefonján – ellenőriznie a forgalmat, másrészt a közlekedés során kevesebb váratlan és kellemetlen helyzetbe kerülhet.

De az intelligens kocsi akkor is jelez, ha valamit meg kell javítani vagy elérkezett a szokásos karbantartás ideje, sőt a tulajdonos naptárbejegyzései alapján egyeztet a kereskedővel egy olyan időpontot, amely mindkét fél számára megfelelő. 

A connected car témakörben példaként említhető a Mercedes Attention Assist éberségfigyelő alkalmazása is. Ennek szélesebb körű elérhetősége azonban egyelőre várat magára, mivel még szükség van hozzá a járművek közötti (V2V = vehicle-to-vehicle), illetve a járművek és az infrastruktúra közötti (V2I = vehicle-to-infrastructure) kommunikáció fejlesztésére.

2. m-Health

Az egészségügyben is számtalan lehetőséget biztosít a gépek, eszközök közötti kommunikáció. Az intelligens gyógyszeradagoló például a pontosan az előírt mennyiséget porciózza, valamint okoseszközhöz csatlakoztatva személyre szabott figyelmeztetéseket, emlékeztetőket küld – sms-ek, telefonhívások vagy más szöveges üzenetek formájában.

A kardiológiai készülékeket gyártó cégek (mint például az AliveCor) szegmensében is fellendülés várható. Ezeket az eszközöket ugyanis nemcsak azok használhatják, akiknél már megállapítottak valamilyen rendellenességet, hanem az olyan „tünetmentes” szívbetegségeket is kiszűrheti, mint a pitvarfibrilláció vagy a heves szívdobogás. Így a páciens pillanatról pillanatra követheti állapotát, bizonyos esetekben elkerülve ezzel a rendkívül drága megelőző eljárásokat.

Itt kell megemlíteni a vércukorszint mérésére szolgáló eszközöket, az alvás alatti légzéskimaradásokat figyelő készülékeket és az olyan egészségügyi nyomkövetőket, amelyek segítségévek az orvosok folyamatosan megfigyelhetik a betegek állapotát.

3. Intelligens otthonok

Ez tipikusan olyan terület, ahol kisebb lépésekkel lehet haladni abba az irányba, hogy elnyerjék a fogyasztók bizalmát. A lakások „felokosításában” az is fontos szempont, hogy ne kelljen egy sor szakember segítségét kérni az adott rendszer telepítéséhez.

A smart home fejlesztések egyike az okoskapcsoló (például a WeMo), amellyel az ingatlantulajdonosok – és a bérlők – jobban kézben tarthatják az áramfogyasztásukat. Az eszközhöz számos készülék csatlakoztatható, ami okostelefon vagy táblagép segítségével távolról irányíthatóvá válik. A WeMo mögött álló Belkin idén további fejlesztéseket tervez, olyan csatlakoztatott érzékelőkön dolgozik, amelyek felkapcsolják a fényeket vagy kinyitják a hazatérő tulajdonos előtt az ajtót.

Az okoszárak szintén előtérbe kerülhetnek, de az okosotthonok részét jelentik többi között az intelligens villanykörték, az online kommunikációra képes konyhai eszközök vagy a falra, készülékekre szerelhető szenzorok is.