5 otthoni okosmegoldás, ami nélkülözhetetlen lesz a jövőben

Kapcsolódó cikkek

5 otthoni okosmegoldás, ami nélkülözhetetlen lesz a jövőben

5 otthoni okosmegoldás, ami nélkülözhetetlen lesz a jövőben

még több IoT

4 perc

Az otthonokba is egyre több olyan digitális és automatizált megoldás érkezik, melyek a kényelmet és biztonságot szolgálják, ráadásul energiahatékonyak és óvják a környezetünket is. Míg a tavalyi évben csaknem 350 millió otthoni okoseszköz talált gazdára világszerte, a jelenlegi trendek alapján ez a szám 2 milliárd közelébe emelkedhet 2025-re. Jönnek az érintésmentes funkciók, az emberszabású robotok és az applikációval összeköthető biztonsági szenzorok.

Míg számos területen megálljt parancsolt az elmúlt évek dinamikus bővülésének a koronavírus, az otthoni okosmegoldások piaca valósággal kilőtt a megváltozott igényeknek köszönhetően. Világszerte 62 milliárd dollárt fordítottak az emberek különböző IoT-eszközre, a többség számára pedig lakóhelye biztonsága volt a legfontosabb. Csupán ebben a szegmensben 2,7 milliárd dollár értékben vásároltak a fogyasztók. 

Nemcsak a volumen ugrott meg látványos mértékben, hanem a prioritások is átalakultak a globális vírusválság következtében. A járványt megelőző időszakban készített felmérések szerint hazánkban az okosotthon kifejezés egyet jelentett az internet- és Bluetooth-kapcsolattal rendelkező televíziókkal, a vásárlók legfontosabb motivációja pedig a költségcsökkentés és a kényelem volt.

Habár a spórolást, mint első számú motivációs tényezőt valószínűleg nem lehet letaszítani a „trónról”, 2021-ben egyre inkább előtérbe került a higiénia, a biztonság és az egészségtudatosság a hazai lakosság körében is.

Hangvezérelt zár, intelligens hűtő: érkeznek az igazán sci-fi megoldások

Magyarországon egyelőre még nem beszélhetünk valódi okosotthon-piacról. Bár egyre többen üzemelnek be távolról irányítható megoldásokat a fűtés-hűtés vagy éppen az árnyékolás terén, de olyan lakóépület, amely komplett, funkciók sorát egyesítő automatizált rendszerrel rendelkezik, még viszonylag kevés van.

Az előremutató projektek azonban már most is egyre népszerűbbek az építőiparban, és minden jel arra mutat, hogy az „otthonokosítás” az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazattá válhat a közeljövőben. Érdemes tehát körülnézni, hogy melyek lehetnek a meghatározó irányzatok az épületautomatizálás terén, a Generali Biztosító szakértői összegyűjtötték a legfontosabbakat.

1. Minden, ami érintésmentes

A koronavírusnak köszönhető talán legfontosabb trend a 100%-ban érintésmentes funkciók térnyerése. Az idei, legfrissebb digitális technológiákat bemutató CES expón is taroltak ezek a megoldások az intelligens kapucsengőtől kezdve a fürdőszobai alkalmazásokig. Csupán idő kérdése, hogy a munkahelyek mosdóiban is megjelenjenek a tökéletesen higiénikus körülményeket teremtő eszközök, melyek a mozdulatokat érzékelve lépnek működésbe.

2. A hangvezérlés tovább hódít

Ha már beszélgetni lehet a mobiltelefonunkkal, és az e-kereskedelemben is mind nagyobb szeletet hasítanak maguknak a hangalapú funkciók, éppen ideje, hogy az otthonokban is hasznát lehessen venni a hangvezérlésnek.

Az előrejelzések szerint a mostani repertoár jelentősen kibővül a közeljövőben. Már nemcsak a világítást vagy a fűtést lehet bekapcsolni néhány szóval, de ugrálni lehet a rádió- és tévécsatornák között, valamint az emberi hang használható majd a lakáskulcs helyett is.

3. A lakókra hangolva – Horrorhoz félhomály dukál

A kifejezetten költségkímélő és energiatakarékos világítástechnika ma már nem megy ritkaságszámba, de az okoslámpák ennél sokkal többre is képesek lesznek. A világítás hangulata, a fény erőssége és színe a rádióban szóló zenéhez vagy a tévén játszott filmekhez is képes lesz igazodni. Ha pedig a rendszer azt az üzenetet kapja a mobileszközöktől, hogy délután borongós idő lesz, a lakás világítása automatikusan alkalmazkodik a fényviszonyokhoz.

4. Kevés idő marad a sütésre? Semmi gond!

A legnagyobb változáson talán a jövő konyhai berendezései esnek majd át. A hűtő képes lesz számon tartani az ételek lejárati dátumát, és amikor itt az ideje, elküld vásárolni. Az okossütők pedig a legjobb séfnél is jobban fel tudják majd mérni, hogy az egyes fogásokat pontosan milyen hőfokon, mennyi ideig érdemes készíteni. Sőt, ha már előző este elkészültek az alapanyagok, már a munkából hazaindulva, a mobilról is bekapcsolható a sütő, a mikró vagy éppen a borhűtő.

5. Egyre többet tudnak a házirobotok

Mind több háztartási feladatba igyekeznek bevonni a fejlesztők a már-már emberszabású robotokat. A legújabb típusok már nemcsak az egyszerűbb műveletekre – például porszívózás és felmosás – taníthatók be, hanem az összetettebb házimunkákra is. Így például bepakolnak a mosógépbe, elrakják a széthagyott gyermekjátékokat, vagy akár kitöltik a reggeli narancslevet.

Fókuszban a biztonság: okosszenzorral a fájdalmas károk ellen

Az egyik legfontosabb trend az intelligens otthonok világában ugyanakkor a biztonság, és ez éppúgy érvényes az intelligens zárakra, a távvezérelt kamerarendszerekre és a drónos megfigyelésre, mint a lakásokon belül elhelyezett szenzorokra.

A megelőzésben és a kárenyhítésben is nagy szerep juthat a dolgok internete alapú eszközöknek, melyek azonnal értesítést küldenek, ha rendellenességet érzékelnek a lakás hőmérsékletében vagy éppen az elfolyó víz mennyiségében. Ezzel a kisebb háztartási balesetek, egy eresztő flexibilis cső, de akár egy komolyabb csőtörés vagy tűzeset is hamarabb elhárítható, a hatóságok riasztása pedig azonnal, akár a távolból is lehetséges.

A háztartási tűzesetek és vízkárok növekvő számára felfigyelve a Generali a hazai piacon otthon szenzor szolgáltatást tett elérhetővé ügyfelei számára, hogy mielőbb felfedezhessék a lakásukat fenyegető veszélyeket.

A szenzor mobiltelefonokhoz és táblagépekhez is társítható, és amennyiben szélsőséges eltérést mér a lakás hőmérsékletében, vagy akár csak egy milliméternyi vízfelületet észlel, azonnal riasztást küld a társított kütyükre – akár a család minden tagjának.

Az otthon szenzor a Generali Ghelp szolgáltatásai közé tartozik, melynek keretében az ügyfelek a különböző biztosításokhoz köthető kiegészítő asszisztenciaszolgáltatásokat találhatják meg.