A Big Data „emberi” arca

A Big Data „emberi” arca

A Big Data „emberi” arca

még több IoT

2 perc

Bár a Big Data kifejezés napjainkban egyre elterjedtebb és egyike a legnépszerűbb buzzword-öknek, a jelentése már kevésbé egyértelmű, legalább húszféle különböző definíciója létezik – írja a Recode.net.

Az alapvető meghatározás szerint a Nagy Adattal hozható összefüggésbe minden olyan számítástechnikai eszköz (számítógép, okostelefon, autó, aktivitásmérő, vonalkódolvasó, tévé, nyomkövető stb.), amely képes bizonyos adatok előállítására és az információk (az esetek többségében) felhőbe történő továbbítására.

A nagy mennyiségű adatgyűjtésnek köszönhetően a különféle elemzésekből, összehasonlításokból számtalan új összefüggés is kiderülhet, legyen szó az emberi viselkedés tanulmányozásáról vagy új gyógyszerek, orvosi eljárások felfedezéséről, teszteléséről.

A tömeges szenzoros mérések és a Big Data elemzések segítségével új olajmezőket is fel lehet fedezni, de akár a marketingszakemberek is jóval pontosabban láthatják, mire van éppen fogyasztói igény. Ezáltal pedig a hirdetések, reklámok is sokkal inkább személyre szabhatóvá válnak.

Ha csak a felszínt nézzük, akkor a Nagy Adat csupán a számokról és azok boncolgatásáról szól, de ez csak a látszat, ennél jóval többről van szó, így például a technológiai újítás társadalmi változásokat is elindíthat.

Rick Smolan a The Human Face of Big Data (A Big Data emberi arca) című könyvében fotóművészként dolgozta fel a témát. A kiadványba itt lapozhat bele.

Fotósok, kutatók és bloggerek egy csapata segített neki, és világszerte megörökítették az embereket intelligens megoldások, IoT-eszközök használata közben.

Ted Anthony, az Associated Press hírügynökség munkatársa a könyv kapcsán azt írta: olyan krónikákról van szó, melyek képek, gondolatébresztő esszék és grafikák segítségével mutatják be az információs társadalom felemelkedését. Szerinte ez egy olyan volumenű változás, amit az ember legszívesebben időkapszulába zárna, hogy a gyerekei akkor is láthassák, amikor ő már nem lesz.