A dolgok internete az óceánokat is meghódítja

Kapcsolódó cikkek

Sorozat további cikkei

A dolgok internete az óceánokat is meghódítja

A dolgok internete az óceánokat is meghódítja

még több IoT

3 perc

Hiába borítják óceánok bolygónk felszínének 70 százalékát, és hiába zajlik a hajózáson keresztül a világkereskedelem mintegy 90 százaléka, még mindig kevés információ áll rendelkezésre a minket körülvevő víztömegről, állítja a Sofar Ocean. A változást a szenzortechnológiák fejlődése hozhatja el.

A kaliforniai startup a világ legnagyobb, az óceáni időjárást valós időben érzékelő hálózatát készül kiépíteni, mellyel hatalmas adatmennyiséghez juthat, és fontos információkkal támogathatja a tudományt, a társadalmat és az ipart. 

A cég a sok ezer autonóm bójából álló rendszer kialakítására és fejlesztésére gyűjtött 39 millió dollárnyi vállalkozói tőkét.

Az úgynevezett óceáni információplatform valós időben, pontosan mutat olyan fontos mérőszámokat, mint például az áramlatok, a hőmérséklet vagy az időjárás.

Bár az információk egy részét műholdaktól vagy az éppen a vízen tartózkodó hajóktól is meg lehetne szerezni, a több ezer, friss adatot szolgáltató bója megalapozottabb döntéseket tesz lehetővé a hajózási útvonalak, az időjárás-előrejelzés vagy más tudományos felhasználás tekintetében.

Milliónyi érzékelő figyelheti az óceánt

Bár az úgynevezett „megfigyelők” a vízfelszín méretéhez képest kis számúnak tűnhetnek, már mind az öt óceánt lefedik. A második körös tőkebevonás segítségével a társaság a következő években növelni szeretné az eszközök sűrűségét, így fejlesztve a szenzorkapacitást, számolt be róla Tim Janssen vezérigazgató.

A Sofar és az Egyesült Államok védelmi minisztériumának kutatásokért felelős részlege, a DARPA nemrég jelentett be egy új hardversztenderdet. A Bristlemouth a saját óceáni adatgyűjtő készüléket tervezőknek szolgálhat referenciaként; a cél, hogy az egyre nagyobb szenzoros monitoring a vízen minél hatékonyabb együttműködésben valósulhasson meg.

A különböző környezeti és biológiai hatásoknak folyamatosan kitett bójákat úgy tervezték, hogy azok sokáig kibírják a nyílt óceáni viszonyokat, miközben csak minimális karbantartásra legyen szükségük.

Ahogy arról a cégvezető beszámolt, egy, a hideg miatt bejegesedett darab például a hónapokkal később bekövetkezett olvadás után újra elkezdett adatokat továbbítani, a partra sodródott készülékeket pedig egyszerűen vissza lehet telepíteni korábbi helyükre.

A bóják az adatokat egyelőre az Iridium műholdhálózaton keresztül továbbítják, de a cég elkezdett a legújabb technológiák felé fordulni. Ilyen például a műholdas kommunikációt újragondoló Swarm, amely az IoT típusú alkalmazásokra is fókuszál.

Gazdasági előnyök és az ökoszisztéma megőrzése

A csaknem 40 millió dollárnyi befektetés nagy részét a Union Square Ventures és a Foundry Group adta össze. Sajtóközleményükben a cégek azt hangsúlyozták, az egyre több információ iránti igény mind a jelent képviselő hajózásban, mind pedig a jövőben, a klímaváltozás tanulmányozása során megjelenik.

A Sofar adataiért különböző hajózási és ellátásilánc-menedzsmenttel foglalkozó vállalatok is szívesen adnak pénzt, hiszen a valós idejű tudás révén javulhat az útvonaltervezés, ami által csökkenhet az üzemanyag-fogyasztás, és általában véve is fejlődik a logisztika.

A szakember azt reméli, hogy a hatékonyabb, jobb döntéseken alapuló és energiatakarékosabb, kevesebb kibocsátással járó iparágak is segíthetnek a fenntarthatóság felé való elmozdulásban.

Forrás: