A Dolgok Internete, mint gazdasági katalizátor

A Dolgok Internete, mint gazdasági katalizátor

A Dolgok Internete, mint gazdasági katalizátor

még több IoT

3 perc

Az internetre csatlakozó készülékek segítségével a vállalkozások jelentősen javíthatják termelékenységüket, az intelligens berendezések ugyanis saját maguktól jelzik azt, ha javításra szorulnak, így az időben elvégzett karbantartási munkálatokkal komoly összegeket lehet spórolni.

A Dolgok Internetének a térnyerése magában hordozza annak ígéretét, hogy a termelékenység számtalan iparágban javul majd a gazdaság különböző területein. A teljesítmény javulását az internetre csatlakozó innovatív berendezések teszik lehetővé, például az olyan infrastrukturális és szállítmányozásban használt eszközök, valamint a háztartási készülékek, amelyek valós időben beszámolnak az állapotukról, és jelzik azt, ha javításra szorulnak. Ezeknek a visszajelzéseknek köszönhetően a karbantartási munkákat a megfelelő időben lehet elvégezni, és nem kell ragaszkodni egy előre rögzített ütemtervhez.

A karbantartás is hatékonyabbá válhat

Ahogy arról Patrick Thibodeau az InfoWorld-ön megjelent cikkében beszámolt, az Internet of Things a termelékenység növekedésének újabb hullámát indíthatja el, amelyből rengeteget profitálhat a pénzügyi krízisből lassan kilábaló, de még mindig elég ingatag lábakon álló gazdaság. Michael Porter, a Harvard Egyetem közgazdásza szerint az IoT olyan módon szünteti meg a felesleges pazarlást a különböző iparágakban, ahogy arra korábban még nem volt példa.

A világhálóra csatlakozó gépek a profi ügyfélszolgálatosok >>Az intelligens készülékek ugyanis sokkal hatékonyabbá és megbízhatóbbá teszik a karbantartási munkálatokat, ráadásul az egyes szektorokban végbemenő integráció hatással lesz más iparágakra is. A szakértők szerint ennek jótékony hatásait a felhasználók közvetve és a saját bőrükön is érezhetik majd. Vegyük például azt, hogy a fogyasztók egyre bátrabban keresik meg a cégeket, hogyha panaszuk vagy problémájuk van a vásárolt termékkel, ami lökést adott a korszerű telefonos ügyfélszolgálatok felállításának. Ezek nagy részére azonban már nem lesz szükség akkor, hogyha a világhálóra csatlakozó gépek önmaguktól jelzik azt, ha javításra szorulnak. Ennek köszönhetően jelentős emberi erőforrás szabadulhat fel, melyet a vállalkozások egyéb, jóval lényegesebb fejlesztéseinek és termékeinek szolgálatába lehet állítani.

A szolgáltatások internete

Idővel a Dolgok Internete képessé teszi az intelligens készülékeket arra is, hogy saját maguk határozzák meg azt, „mit is kellene folyamatosan csinálniuk emberi beavatkozás nélkül” – fogalmazott Michael Porter közgazdász. Ez számottevően javíthatja a hatékonyságot a gazdaság valamennyi területén.

Az irányított szolgáltatást nyújtó vállalkozások – Managed Service Providers – az elsők közt tapasztalhatják meg az IoT kézzel fogható előnyeit. Az MSP-knek ezért élen kell járniuk abban, hogy miként lehet javítani a termelékenységet a Dolgok Internetének köszönhetően.

A vállalkozásoknak fel kell ismerniük azt, hogy az üzleti partnereknek olyan szolgáltatásra lesz szükségük, amely többet tesz lehetővé annál, minthogy pusztán vezérelje és irányítsa az egyes készülékeket. Az ügyfelek olyan megoldásokat keresnek majd, amelyek összekötik az IoT-alapú erőforrásaikat. Ezzel lehetővé válik, hogy integrált visszajelző és eszközirányító rendszerek jöjjenek létre, amelyek révén a cégek teljes képet kaphatnak saját ügyfeleik szokásairól és preferenciáiról, ennek eredményeként pedig sokat spórolhatnak és fejleszthetik a hatékonyságukat.

Az IoT fokozza a nyomást az informatikusokon >>A Dolgok Internete ugyanakkor rengeteg biztonsági kockázatot is rejt magában, ezekre tehát érdemes kiemelt figyelmet fordítaniuk a fejlesztőknek. „Ha valaki feltöri egy okosautó számítógépes rendszerét, akkor nagyon gyorsan jelentős károkat okozhat és baleseteket idézhet elő” – mondta el az IoT-szakértő James Heppelmann. Ezen túlmenően az internetre csatlakozó eszközök sokszor még viszonylag egyszerűek a teljesítményüket illetően, és kevés olyan készülék létezik, amelyet profi vírusirtó szoftverrel láttak el. Ezért az adatbiztonság alapvető komponense az IoT-re épülő szolgáltatásoknak.

Forrás: The MSP Hub