Szembeszállnak a drónok az erdőirtással

Kapcsolódó cikkek

Szembeszállnak a drónok az erdőirtással

Szembeszállnak a drónok az erdőirtással

még több IoT

1 perc

Az erdők pusztításának súlyosságát mutatja, hogy becslések szerint az utóbbi 25 évben csaknem másfél millió négyzetkilométerrel, vagyis több mint Dél-Afrika teljes területével csökkentek a fákkal borított területek.

Minden egyes percben 27 futballpálya nagyságú területet veszítünk el az erdőirtások következtében – emlékeztet közleményében a Lenovo.

A környezetvédelmi harcba az innovatív technológia is besegíthet a jövőben. A kínai elektronikai cég például nagyteljesítményű számítógépekkel járul hozzá a küzdelemhez. Ennek köszönhetően a szakemberek fejlett elemző rendszerek és drónok bevetésével, emberi közvetlen beavatkozás nélkül tanulmányozhatják az erdők állapotát, ezáltal részletes képet kaphatnak a megoldás kidolgozásához.

Erre a feladatra a Lenovo támogatásával egy lengyel csapat, a byteLAKE dolgozta ki a speciális programot. Az Ewe Guard egy olyan mesterséges intelligencia (AI) által vezérelt rendszer, amely lehetővé teszi, hogy emberi érintés nélkül gyorsan és a korábbinál sokkal hatékonyabban vizsgálják meg a meglévő és az újonnan ültetett fák aktuális állapotát.

A byteLAKE program fejlesztői remélik, segítséget nyújthatnak az erdőgazdálkodók és környezetvédelmi szervezetek számára is. A technológia segítségével ugyanis nemcsak a fafajták pontos meghatározására lesznek képesek a pilóta nélküli repülők által begyűjtött adatok alapján, de megkülönböztethetik a beteg fákat egészséges társaiktól, illetve felmérhetik a növekedés szempontjából problémásabb területeket.