A focistákat célozza meg az Adidas tech újdonsága

Kapcsolódó cikkek

A focistákat célozza meg az Adidas tech újdonsága

A focistákat célozza meg a Google és az Adidas tech újdonsága

még több IoT

2 perc

A keresőóriás, a német sportszergyártó és az Electronic Arts (EA) összefogásának eredményeként kifejlesztett eszköz viselője okostelefonjához csatlakozva követheti a focipályán történő mozgását és rúgásait. A Jacquard viselhető technológia következő darabjáról van szó, amelyet korábban két Levi’s farmerkabát és egy Yves Saint Laurent hátizsák esetében alkalmaztak.

Az Adidas GMR okostalpbetét az Egyesült Államokban már elérhető. Egy pár ára 40 dollár. A Jacquard címkét (tag) a domináns lábon viselt cipőhöz, a másik – kevesebbet tudó – címkét pedig a cipőpár másik feléhez kell csatlakoztatni.

A GMR a korábbi termékekhez képest teljesen másképp működik. A zselés talpbetétbe becsúsztatható apró eszköz ugyanis gépi tanulási algoritmusoknak köszönhetően képes követni a láb mozgásait és a különféle műveleteket, például a rúgást vagy a passzolást. A talpbetétet viselők teljesítményükért jutalmakat kaphatnak a FIFA Mobile játékban. Az ötlet egyébként hasonló a Nike intelligens futócipőjéhez, illetve a Nike+ kosárlabda-programjához.

Az új talpbetét esetén a címke először csatlakozik az Adidas applikációjához, ezt követően pedig összekapcsolható a játékos FIFA Mobile-profiljával. A FIFA Mobile-os Adidas GMR játék pedig minden héten új, „valós” kihívásokat ajánl fel. Például a játékosoknak meghatározott számú rúgást vagy lefutott távolságot kell teljesíteniük. A kapcsolódó ranglisták révén pedig másokkal is összehasonlíthatják teljesítményüket.

Ugyanakkor az adatok továbbítása egyelőre kissé nehézkes. Először ugyanis a GMR alkalmazásba kell belépni, hogy láthatók legyenek a Jacquard által összegyűjtött információk. A FIFA Mobile applikáció csak ezt követően nyitható meg, ellenkező esetben a mozgási adatok nem kerülnek átemelésre.

Az eszköz töltöttségét is minden esetben ellenőrizni kell. Az akkumulátor egy feltöltéssel két-három focimeccsen használható, mérsékelt igénybevétel esetén pedig egy hétig bírja. A töltéshez először ki kell venni a cipőből a talpbetétet, majd el kell távolítani belőle a tag-et. A töltés micro USB kábelen keresztül történik.

Forrás: