A gépek vajon átvehetik-e felettünk az irányítást?

A gépek vajon átvehetik-e felettünk az irányítást?

A gépek vajon átvehetik-e felettünk az irányítást?

még több IoT

3 perc

Újabb sci-fi forgatókönyvek válnak valóra: a gépek már önállóan kommunikálnak egymással.

Az elmúlt éveket, évtizedeket nézve kijelenthető, hogy az internet rohamos fejlődésének köszönhetően számos olyan megoldás valósult meg, amelyet korábban csak a legvadabb írói fantázia elrugaszkodott szüleményének tartottak. A technológia nem fog itt megállni, és újabb tudományos-fantasztikus filmekbe illő „kitaláció” lesz az életünk része.

Az október 14-15-én megrendezett, idén 15 éves Internet Hungary olyan hívószavak mentén vizsgálta a digitális iparág, az internet és a mobilkommunikáció legfrissebb trendjeit, mint a szélessáv, a felhőszolgáltatások, a mobilitás, a Big Data, az M2M (gép-gép kommunikáció), az Over-the-top és az automatizáció. Az idei Internet Hungary főszponzora a Vodafone.A gépek közötti kommunikáció lehetőségei gigantikus léptékben bővülnek. Nyomtatók, riasztók, autók, gyártósorok, kamerák, liftek vagy akár italautomaták – hamarosan mind kommunikálnak majd egymással, emberi beavatkozás nélkül.

Az internet által hálózatba kötött világ már eddig is életünk számos területét – kommunikáció, kapcsolattartás, információszerzés, szórakozás – változtatta meg gyökeresen. A Földön élő 7 milliárd emberre már most 200 milliárd különböző elektronikai eszköz és más készülék jut. Iparági szakemberek szerint pedig 10 éven belül ezek többsége képes lesz kapcsolódni egymáshoz. A digitális korban zajló második ipari forradalomnak köszönhetően a gépek emberi beavatkozás nélkül lépnek kapcsolatba „géptársaikkal”, ezzel pedig egyszerűbbé, kényelmesebbé és hatékonyabbá teszik életünk szinte minden szegmensét.

A gépek még nem lázadnak

Arról még nincs szó, hogy a mobiltechnológia és internet segítségével „felokosított” gépek hollywood-i értelemben életre kelnének, azonban a machine-to-machine technológia már most életünk számos területét formálja át.

Egyre több M2M-kommunikáción alapuló szolgáltatás érhető már el a lakossági és az üzleti területen is. Ilyen például a betegek és idősek „távfelügyeletét” lehetővé tevő telemedicina, amely különféle orvosi műszerek által mért és mobilhálózaton továbbított adatok feldolgozását és webalapú megjelenítését biztosítja.

Vagy a már egyre inkább mindennapi rutinná váló mobilfizetés, a különböző gépjárműves alkalmazások (például védelem, flottakövetés), illetve az okosmérés, a „smart metering” is, amely a közmű mérőórák (például víz, áram, fűtés) távleolvasását jelenti.

De ide sorolható még a világítás, fűtés, illetve a lakások, épületek egyéb funkcióinak mobil applikációval történő távszabályozása is.

A technológiában rejlő határtalan lehetőségekkel számos előadás keretében foglalkozik az Internet Hungary, olyan cégek nemzetközi és hazai tapasztalatait mutatják majd be, mint a Vodafone, az Ericsson vagy a Secret Control GPS Kft.  

De mi lesz velünk, emberekkel?

A gépek közötti kommunikáció, az automatizáció és a digitális ipari forradalom óriási kihívást jelentenek a munkaerőpiac és a HR szakma számára. Számos ma még rengeteg ember megélhetését biztosító munkakör hamarosan feleslegessé válik, illetve megszűnik az automatizáció miatt. Emellett az internetnek köszönhetően kiszélesedő világban a munkaadóknak és a munkavállalóknak is árgus szemekkel kell ügyelnie arra, hogy milyen képet festenek magukról a közösségi médiában, ahol semmi sem marad titokban.

A digitális ipari forradalom fényében a HR és ezen belül a munkaadói és személyes online márkaépítés aktuális kérdéseit is alaposan körbejárta az idei rendezvény.