A Gigabit Társadalom csak ugródeszka a Terabit világához?

Kapcsolódó cikkek

A Gigabit Társadalom csak ugródeszka a Terabit világához?

A Gigabit Társadalom csak ugródeszka a Terabit Társadalmakhoz?

még több IoT

4 perc

A rohamos technológiai fejlődés következtében vajon milyen lesz az IT-infrastruktúra 2030-ra? Ezt a kérdéskört járta körbe Gerhard Fettweis, a Drezdai Műszaki Egyetem professzora, aki a Vodafone mobilkommunikációs rendszerek tanszékének vezetője is.

Vajon milyen lesz a világ, amikor a vezetékes és a mobilhálózatok adatátviteli sebessége eléri – vagy akár túl is lépi – az egy gigabit per szekundumos (Gbps) sebességet?

Gerhard Fettweis a jövő konnektivitásának szakértőjeként úgy véli, hogy a gigabitekre épülő digitális társadalom (Gigabit Society) csupán egy lépcsőfokot jelent a másodpercenkénti 10-től 100 gigabit adatátviteli sebességig, majd pedig a „Terabit Társadalmak” (Terabit Societies) megvalósításáig. Hozzátette: ha csupán 15 évente érjük el a soron következő mérföldkövet, akkor is érdemes már most megvizsgálni, hogy mit tehetünk a megfelelő technológiai fejlődés érdekében – olvasható a Vodafone.com oldalán megjelent összefoglalóban.

Hálózati infrastruktúra és adatátviteli sebesség

A professzor még 2003-ban a vezeték nélküli menetrend (Wireless Roadmap) elnevezést adta annak a modellnek, amely lényegében a Moore-törvény folytatása volt – bár inkább vonatkozott az adatsebességre, mint a félvezetőkre. (A Moore-törvény szerint a gyakorlati tapasztalatok alapján az integrált áramkörök összetettsége nagyjából másfél évente megduplázódik.)

„A vezeték nélküli adatátviteli sebesség öt év alatt tízszeresére nőtt, így korábban azt feltételeztem, hogy 2015-ben elérjük a 100 megabit per szekundumos sebességet.  Az emberek ezt az állítást erős túlzásnak tartották, mégis eljutottunk idáig, sőt 2020-ra eljuthatunk a Gigabit Társadalomhoz is” – hangsúlyozta Fettweis.

Hozzátette: minden 10-szeres bővülés következtében újabb nagy játékosok bukkannak fel a piacon – legyen szó egy új Snapchatről, Facebookról vagy Google-ről. Folyamatosan újabb iparágak, szolgáltatások és alkalmazások jelennek meg, amelyek látszólag váratlanul változtatják meg világunkat. Ugyanezt a gyökeres változást hozhatja el a „Gigabit Society” is.

„A még nagyobb adatátviteli sebességek elérése azt is jelenti, hogy a mai szélessávú szolgáltatások a jövőben ’keskenysávúak’ lesznek. Elég csak a nagyfelbontású online videótartalmakra gondolni, amelyek véleményem szerint később már csak a torta egy kisebb szeletét jelentik. Akkor már nem fog gondot okozni, ha egy teljes HD-filmet szeretnénk egy e-mail mellékleteként elküldeni” – fejtette ki a szakember.

Manapság többnyire csak 20 megabájt körüli csatolmányt lehet e-mailben küldeni. A korlátozás már legalább öt éve fennáll, így ez is mutatja, hogy az IT-infrastruktúra jelentős átdolgozására van szükség. A változás egyre erősebb igénye a vállalatokat is nagy nyomás alá helyezi, így azoknak mihamarabb innoválniuk kell, ha nem akarnak lemaradni a piaci versenyben.

Kockázatok és mellékhatások – A vörös zászló törvénye

A fejlődésnek ebben az esetben is ára van, így megfelelő körültekintéssel kell hozzáfogni az átalakításhoz. Ugyanakkor a kutató szerint az informatika nagy előnye, hogy a változások ebben az iparágban az átlagosnál gyorsabban valósulnak meg. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nincsenek problémák és kihívások például a biztonság, a személyes adatok védelme, integrálása területén, de ezek a kérdések önmagukban már nem számítanak újdonságnak.

A szakember példaként a gőzautók 1865-ös angliai bevezetését említette, amikor a gyalogos balesetek minimalizálása érdekében bevezették a „vörös zászló” törvényét. Ennek értelmében a sofőrnek külön embert kellett felbérelnie, aki az autó előtt futott, és vörös zászlóval a kezében jelezte a jármű közeledtét. Az első reakció tehát ennél a forradalmi innovációnál is a „védekezés” volt, és sok időbe telt, mire feltalálták a biztonsági övet, a légzsákot és a többi védelmet jelentő megoldást.

Az IT esetében is vannak hiányosságok, amelyek folyamatos kezelésével viszont egyre érettebb iparág alakítható ki. Ugyanakkor számolni kell a mérnöki és üzleti kihívásokkal is, a telekommunikációs cégeknek pedig mihamarabb meg kell tenniük a megfelelő lépéseket a változások bevezetésének megkönnyítése érdekében.

„Elég csak visszagondolni a kilencvenes évek végére, amikor a Wi-Fi-t néhányan a 3G versenytársának tartották. Így akár az is lehetségesnek látszott – utólag tévesen –, hogy a 3G egyszerűen eltűnik a süllyesztőben. A gigabitek világára továbblépve a piaci szereplőknek paradigmaváltásra van szükségük. Újra kell pozícionálniuk termékajánlataikat, át kell látniuk, hogy hol van szükség az új rendszerekre és újjá kell építeniük a hálózataikat”.

Egy lépés a jövőbe

Az egyetemi kutató szerint 2030-ra már terabitben mérhető sebességű vezetékes kapcsolataink lesznek, 2035-re pedig már a celluláris (mobil) hálózatok tekintetében is elmondható ugyanez. Az adatátviteli sebesség növekedése tehát minden bizonnyal tovább folytatódik az elkövetkező 15-20 évben is.

Gerhard Fettweis ugyanakkor kiemelte, hogy a folytonos növekedés nem tarthat örökké, de legalább az már körvonalazódik, hogy mi várható a nem is annyira távoli jövőben. Ez pedig egy nagyon izgalmas út az összes érintett számára.