A Google utazást tesz a szenzorok világába

A Google utazást tesz a szenzorok világába

A Google utazást tesz a szenzorok világába

még több IoT

2 perc

A Google felvásárolta a Lumedyne Technologies nevű vállalkozást, amely főleg a különféle mikro-elektromechanikus rendszerekben (micro-electromechanical systems) használt szenzoraival szerzett magának hírnevet.

A technológiai óriás összesen 85 millió dollárt fizetett, hogy tető alá hozza az üzletet, egyben arról is biztosította a Lumedyne dolgozóit, hogy folytathatják a munkájukat a cég San Diegóban található irodájában – írja az Xconomy meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.   

Készülhetnek a divattervezők! - Intelligens anyagot sző a Google >>Az újonnan megszerzett vállalkozás technológiai megoldásait a Google számos, már jelenleg futó projektjében is sikerrel használhatja. A Lumedyne-t 2006-ban alapította Brad Chisum és Richard Waters, Omega Sensors néven. A társalapító Richard Waters korábban az Űrkutatási és Tengerészeti Harcászati Rendszerek Központjában (SPAWAR – Space and Naval Warfare Systems Center) szerzett széles körű szakmai tapasztalatot, és elsősorban az amerikai hadsereg számára fejlesztett ki olyan intelligens kommunikációs és számítógépes technológiákat, melyeket főleg a hadviselés során lehet bevetni.

A vállalkozás nevéhez fűződik egyebek között egy optikai gyorsulásmérő, egy vibrációs aratógép, valamint az adott időszakban automatikusan bekapcsolódó inerciális – tehát tehetetlenségi – szenzor megalkotása. A Lumedyne az alapítása óta eltelt kilenc év során már számos szabadalmat is bejegyeztetett. Az amerikai Energiaügyi Minisztérium emellett pénzügyileg is támogatta a cég fejlesztéseit, amikor a vállalat egy szeizmikus – tehát a földrengések alatt készített – képeket alkotó berendezés kialakításán dolgozott. Az elsősorban félvezetőket forgalmazó LiteOn Semiconductor szintén beruházott a Lumedyne-be.

Közúton is debütálnak a Google automata autói >>Két évvel ezelőtt Brad Chisum vezérigazgató előadást tartott egy, az autóiparban alkalmazott szenzorokról szóló detroiti konferencián. A Google akkoriban már javában dolgozott azon a sofőr nélküli autómodelljén, amelyet különböző speciális szenzorokkal szereltek fel. A Lumedyne technológiája már csupán ennek a projektnek a során is nagyon hasznosnak bizonyult volna. De az általuk kifejlesztett érzékelőket különböző mobileszközökbe is be lehet építeni, főleg ha térképalkotó alkalmazásokról van szó.

Azáltal, hogy a kisméretű szenzorok teljesítménye egyre javul, lehető válik az, hogy a belső terekben használható okostelefonos navigációnak köszönhetően a fogyasztók mindig pontosan be tudják mérni a tartózkodási helyüket. Így akár az sem lehetetlen, hogy a mobiljuk egy teljesen ismeretlen boltban is egyenesen a tejpulthoz irányítja a vásárlókat, így nem kell az üzletben fel-alá rohangálniuk, hogy megtalálják a keresett terméket  – olvasható a Lumedyne honlapján.

Mindeközben a Google az energiahasznosító berendezések világát is felfedezte, ezen a területen a frissen felvásárolt társaság szintén komoly kutatásokat végzett. A cég nemrégen jegyeztette be például egy olyan antenna szabadalmát, amely a rádiófrekvenciás energiát képes hasznosítani.

Forrás: VentureBeat