A járvány miatt felértékelődtek a digitális technológiák

Kapcsolódó cikkek

A járvány miatt felértékelődtek a digitális technológiák

A koronavírus miatt felértékelődtek a digitális- és távmegoldások

még több IoT

3 perc

A Dolgok Internete (IoT), a telemedicina vagy éppen az Ipar 4.0 már eddig is felkapott tech-es kifejezések voltak, most viszont még nagyobb szerephez jutnak.

Ha egyszer lecseng a világjárvány, az IoT-szolgáltatók nagyobb hangsúlyt fektetnek majd az egészségügyi technológiákra – állítja a Forrester Research kutatócég. Azt, hogy van még hová fejlődni, azzal támasztották alá, hogy például az ázsiai-csendes óceáni régióban az IoT-szolgáltatók munkájának mindössze 7 százaléka kapcsolódik az okosegészségügyhöz.

„A krízis hatására rengeteg ötlet és megoldás születik, stratégiai megközelítésre ugyanakkor sem a technológiák, sem a folyamatok kapcsán nincs idő. A Covid-19 lecsengése után ez kerül a kormányok, egészségügyi szolgáltatók és mások fókuszába”– vetítette előre Achim Granzen, a Forrester vezető elemzője. A szakember szerint a technológia szerepe tovább nőhet, ahogy az érintett szereplők véglegesítik a krízis idején hirtelen kialakított rendszereiket és intézkedéseiket.

Granzen kiemelte az elmúlt hetek reakcióinak gyorsaságát, példaként említve a dél-koreai autós tesztlaborokat. Úgy véli, a megbízható adatokhoz való hozzáférés felgyorsítása szintén kritikus a járványgócok azonosítása és nyomon követése szempontjából.

Fókuszban a digitális megoldások

A jelenlegi járványhelyzet kapcsán hatalmas mértékben nőtt a digitális- és távolról elérhető megoldások használata. Az üzleti folyamatok fenntartását – ahol erre van lehetőség – a távmunka és például a videokonferenciák segítik, ami pedig sokszor arra ösztönzi a cégeket, hogy a tervezettnél gyorsabban vezessenek be új technológiákat. Ugyanez látszik más területeken is; az iskolák átállnak a digitális oktatásra és még a vallási szertartások is online zajlanak. „A technológia megvan, csak használni kell” – tette hozzá a Szingapúrban élő elemző.

Nagyobb szerephez jutottak a távoli állapotmonitorozó eszközök és applikációk, vagyis a telemedicina. Hongkongban például a magas rizikójúnak tekintett beutazók karpántot kapnak, Szingapúr pedig monitorozó alkalmazást használ az otthoni karanténban lévőknél. A városállamban már hetek óta gyakorlatilag minden középület bejáratánál hőmérséklet-érzékelők üzemelnek. Ennél már csak egy lépéssel lenne több, ha a klasszikus IoT-megoldással az adatok bekerülhetnének egy központi adatbázisba, ahol valós időben lehetne azokat értékelni.

A szakértő úgy gondolja, a jelenlegi helyzet az okosgyártás pozitívumait is kiemeli Az Ipar 4.0 lehetőséget teremt a távoli működtetésre, ellenőrzésre és a gyártószalagok és -üzemek termelésének fenntartására.

Meg kellene találni az egészséges középutat

Az egyes országokban bevezetett intézkedések nagy része ad hoc módon történt. Néhány ezek közül valódi vészhelyzeti reagáló rendszerré alakulhat, ami már önmagában is jó lehetőség a következő krízis idején való alkalmazásra és egyben a különféle szektorok digitális átállásának felgyorsítására.

A kormányzatok és szervezetek a vészhelyzet elmúltával értékelik az elmúlt időszak lépéseit és eldöntik, mely most bevezetett megoldásokat alkalmazzák hosszabb távon is. A szakértő hozzátette: nem lesz könnyű megtalálni az egyensúlyt az információk begyűjtése iránti szándék és a lakosság, valamint az alkalmazottak személyes adatainak védelme között.

A tech cégek is megérzik az olimpia elhalasztását

A szakemberek mozgásának korlátozása, a gyárak bezárása vagy a rendezvények lefújása miatt a pandémia a Dolgok Internével kapcsolatos kezdeményezésekre is hatással lehet – emelte ki a vezető elemző. A 2020-as tokiói olimpia elhalasztása például nagy veszteség azoknak a cégeknek is, amelyek az ötkarikás játékokon használható újfajta megoldásokat terveztek. A sportrendezvényre, amit az „első okosvárosi olimpia” jelzővel is illetnek, a helyi és a nemzetközi tech-cégek hatalmas befektetésekkel készültek.

A legkorszerűbb műszaki megoldások kaptak volna helyet a többi között a helyszín- és tömegirányítás, a közbiztonság vagy a közlekedésirányítás területén. A halasztás miatt a vállalkozások elestek ettől a lehetőségtől, és a befektetéseket kompenzálandó, közülük néhányan valószínűleg még a játékok új időpontja előtt, idén piacra dobják fejlesztésüket.

De a rendkívüli helyzet a szakember véleménye szerint felszínre hozza a nem hatékony folyamatokat és a technológiai zsákutcákat is. Összességében az Internet of Things megoldásokra fontos szerep hárul az egészségügy, a katasztrófa-megelőzés, a közbiztonság az ellátási lánc és a gyártás modernizálása területén is.

Forrás: