A jövő nagy dobásai? IoT a városokban és otthonokban

Kapcsolódó cikkek

A jövő nagy dobásai? IoT a városokban és otthonokban

A jövő nagy dobásai? IoT a városokban és otthonokban

még több IoT

2 perc

A Világgazdasági Fórum idén is összeállította a 100, általuk legígéretesebbnek tartott startupok és cégek listáját. Ebből szemezgetett a Silicon Republic.

A cikk első részében három vállalkozást néztünk meg közelebbről, most pedig további hárommal folytatjuk a sort.

Numina

A várostervezők és a létesítménygazdálkodással foglalkozók számára kínál szoftveres megoldást. Az utcai szintű tevékenységek mérésére alkalmas technológiát ma már világszerte 25 városban használják.

Rendszerük célja, hogy valós idejű adatokat gyűjtsön a városi emberek, kerékpárok és járművek mozgása, viselkedése alapján, és ezeket digitális formátumokká alakítsa át. Az így nyert információk pedig biztonságosan, a magánélet védelmének biztosítása mellett oszthatók meg. Ez is segítheti a döntéshozókat abban, hogy valóban okos, élhető és kerékpárbarát városokat építhessenek és működtethessenek.

Tara Pham vezérigazgató a 2014-ben alapított, New York-i székhelyű cég társalapítója .Projektjeit a Knight Foundation, a Robert Wood Johnson Foundation és a Clinton Foundation támogatja. Befektetői közé tartozik a többi között a Shasta Ventures, a Betaworks és a BMW.

Videonetics

Az indiai társaság olyan videocomputing platformot fejlesztett ki, amely a mesterséges intelligencia (MI) és a mélytanulás (deep learning) használatával képes értelmezni a begyűjtött adatokat. A technológia segít a kamerás térfigyelés (CCTV) felvételeinek valós idejű ellenőrzésében és felülvizsgálatában, valamint jelentéseket készít az incidensek gyors eszkalálása és megoldása céljából.

A céget még 2008-ban alapította Tinku Acharya, székhelye Kalkuttában található. Szoftverüket már több mint 100 vállalat használja, köztük az indiai Airports Authority. A forgalomirányító rendszerük pedig több mint 15.000 sávot figyel az országban. Az alapító korábban az Egyesült Államokban dolgozott például az Intel mérnökeként. A Videonetics befektetői közé tartozik a Webel és a GenNext.

WooBloo

A startup IoT- és MI-alapú hangasszisztens használatával szeretné növelni az otthoni konnektivitás élményét. Központjuk Raleigh-ben, Észak-Karolinában található. 2017-ben egy testvérpár, Sirisha és Sandeep Gondi alapította Rahul Devarakonda és Bob Wysocki vállalkozókkal együtt.

Első terméküket tavaly dobták piacra. A Smash nevű, Alexa-kompatibilis, hordozható okosprojektor olyan videostreaming alkalmazásokhoz használható, mint a Netflix, a Prime Video és a YouTube. A WooBloo Észak-Amerikára, az Egyesült Királyságra, Indiára és Ausztráliára kitekintve szeretne befektetőket szerezni, és a globális intelligens otthoni piac egyre növekvő igényeinek is eleget szeretne tenni.

Forrás: