A jövő okosszemüvege már karnyújtásnyira van

Kapcsolódó cikkek

A jövő okosszemüvege már karnyújtásnyira van

A jövő okosszemüvege már karnyújtásnyira van

még több IoT

2 perc

Új videóban mutatja be a Bosch, hogyan láthatjuk a világot a jövő okosszemüvegén keresztül. A vállalat saját fejlesztésű Smartglass Light Drive rendszere olyan mindennapi helyzetekben jelenthet teljesen új megoldást, mint az autós vagy biciklis navigáció, a bevásárlás vagy a főzés.

A mobileszközökhöz csatlakoztatható szemüvegrendszer a felhasználó szeme elé vetíti ki az információkat – így biciklizés vagy autóvezetés közben viselője letisztult, holografikus formában látja az útvonalat. Ha egy útlezárásba ütközik, az újratervezett útvonal másodpercek alatt megjelenik a szeme előtt, de menet közben nyomon követheti elektromos kerékpárja vagy autója töltöttségi szintjét is.

Bevásárlásnál az sem jelent gondot, ha elfelejti a vacsorához szükséges hozzávalókat, mert az eszköz megjeleníti a bevásárló listát, melyen a már kosárba tett termékeket ki is pipálhatja. Otthon pedig a vacsorához összekészített hozzávalókat recept formájában láthatja maga előtt.

Bármilyen szemüveggel kompatibilis

A Smartglasses Light Drive megoldás nem egy szemüveget takar, hanem egy olyan eszközt, amely apró mérete és mindössze 10 grammos súlya miatt szinte bármilyen hagyományos szemüveget intelligens eszközzé alakíthat. Segítségével megtekinthető gyakorlatilag bármilyen információ egy csatlakoztatott mobileszközről.

A rendszer Bluetooth- és vezeték nélküli kapcsolatokra is képes, valamint okoskészülékekkel is szinkronizálható, így a telefon nyomogatása nélkül is gyorsan előhívhatjuk üzeneteinket, leveleinket.

Mivel a Light Drive a látómezőbe vetíti ki az információkat, használójának nem kell állandóan a mobilja képernyőjére pillantania. Az útvonal újratervezéséhez vagy a levelek elolvasásához pedig mindössze a szemüveg egyik szárába épített érzékelőt kell megnyomni. A német konszern szerint a technológia a jövőben számos olyan tevékenységet válthat ki, amelyet mostanáig csak saját képernyővel rendelkező eszközökkel, például okostelefonnal vagy okosórával lehetett végezni.

Holografikus hatás

A Bosch Sensortec a januári Las Vegas-i CES fogyasztói elektronikai szakkiállításon mutatta be a fejlesztést. A Light Drive modulban található mikro-elektromechanikai rendszerre (MEMS) épülő fényszkenner letapogatja az okosszemüveg üvegébe ágyazott holografikus optikai elemet (holographic element, HOE). Ez a HOE a fénysugarat az emberi retina felületére irányítja, és így vetíti ki a mindig fókuszban lévő képet.

A kivetített nagy felbontású kép éles és világos, az adaptív fényerőnek köszönhetően pedig még közvetlen napsütésben is tisztán látható. A technológia nagy előnye, hogy kompatibilis az ívelt és a korrekciós lencsékkel is, így a szemüvegek viselők is használhatják.

Az összegzés szerint a Light Drive rendszer a legkisebb és legvékonyabb eszköz, amely elérhető a felhasználók számára. Az eszköz 47-75 milliméter hosszú, 5-10 milliméter magas és 8 milliméter széles (az ügyfél integrációja függvényében), tömege pedig 10 grammnál is könnyebb. A Light Drive megoldás 2021-től lesz elérhető a nagy volumenű gyártók számára.