A kisebb cégeknek is érdemes nyitniuk az IoT felé

Kapcsolódó cikkek

A kisebb cégeknek is érdemes nyitniuk az IoT felé

A kisebb cégeknek is érdemes nyitniuk az IoT felé

még több IoT

2 perc

A Dolgok Internete mára sokféleképpen kamatoztatható a kkv-szektorban is.

Néhány éve még csak a kutatók szűkebb köre látta át, hogy miről is szól a különféle IoT-megoldásokra épülő koncepció. Később viszont szélesebb körben is ismertté váltak például az otthoni IoT-készülékek, legyen szó virtuális asszisztensekről, wifis okoscsengőkről, energiahatékony okostermosztátokról vagy éppen internetre csatlakoztatott autókról.

Mi a helyzet az üzlettel?

Az üzleti alkalmazások is egyre hangsúlyosabbá válnak, egyre több ipari és kereskedelmi felhasználásra szánt megoldás jelenik meg a piacon. Ugyanakkor a kisvállalkozások tulajdonosai eddig nemigen tudták, érdemes-e befektetniük az IoT-ba. A válasz természetesen az igen, ugyanis a kisebb cégek is számtalan előnyhöz juthatnak a hatékonyabb információmegosztásnak köszönhetően.

Az automatizált funkciók révén például hamarabb elvégezhetők az egyébként időigényes feladatok, a gépi tanulásnak köszönhetően pedig nagyobb lehet a személyre szabottság. Íme, a főbb területek, ahol akár jelentős változás is elérhető.

Virtuális asszisztensek

A Google Assistant, az Amazon Alexa vagy a Siri sokat segíthet a csapatok produktivitásának és hatékonyságának növelésében. Legyen szó bérszámfejtési kérdésekről vagy egy szabályzat megkereséséről, sok időt meg lehet takarítani ezekkel a hangvezérelt, mesterséges intelligenciát használó, virtuális „munkatársakkal”. A megbeszélések ütemezésénél és az időpontok módosításánál, valamint az irodai készletek feltöltésénél is jól használhatók a különböző digitális asszisztensek.

Karbantartás

A beépített szenzoroknak köszönhetően még a gépek esetleges leállása előtt jelezhető a javítás és karbantartás szükségessége. Így megfelelő ütemterv alakítható ki, ha pedig mégis megtörténne a baj, akkor a korábbinál kevesebb időkiesést okoz.

Nyomon követés és csapatmunka

A számítógépek és a különféle mobileszközök megfelelő összekapcsolásával látható, mekkora időráfordítást igényel egy-egy munkavállalótól az adott projekt, beleértve az egyéni- és a csapatmunkát is. Így könnyebben meghatározható, hogy ki milyen mértékben befolyásolja a termelékenységet, és az egyes tényezők hogyan hatnak erre.

A valós idejű „betekintés” révén a problémamegoldás folyamata is felgyorsítható. Ez a módszer különösen hasznos akkor, ha az alkalmazottak nem az irodában, hanem távmunkában dolgoznak.

A folytatásban további két tényezőt vizsgálunk meg, továbbá áttekintjük, mit érdemes szem előtt tartani a fejlesztéseknél.

Forrás: