A majmokat már átverik a robotok

A majmokat már átverik a robotok

A majmokat már átverik a robotok

még több IoT

4 perc

Egy dokumentumfilm-sorozat kedvéért robotállatokat helyeztek el majmok között, hogy észrevétlenül tudják őket megfigyelni. A kísérlet érdekes tapasztalata, hogy amikor a robot leesett egy faágról, társai úgy gyászolták, mintha igazi lenne.

A BBC One Spy in the Wild című sorozatának készítői igyekeznek úgy megfigyelni a vadon élő állatokat, hogy az élőlényeket minél kevésbé zavarják jelenlétükkel. Éppen ezért a megfigyelt állatokhoz hasonló robotokat készítenek, melyeket mi, emberek ugyan azonnal észrevennénk, de maguk az állatok gyakran fajtársukként tekintenek a mechanikus megfelelőjükre.

A robot leginkább egy majomkölyökhöz hasonlít, valóságosnak tűnő bőrrel és szőrrel van borítva. Képes néhány hang kiadására, valamint az arca mozgatására is. Miután a gépet elhelyezték az állatok között, azok elfogadták jelenlétét, mintha csak egy fajtársuk ülne mellettük.

Az egyik állat még magával is akarta vinni a robotmajmot, hogy kicsinyeként vigyázzon rá, de egy rossz mozdulattal végül a szerkezet a mélybe zuhant. A majmok riadtan vették körül, hogy ellenőrizzék, minden rendben van-e, és amikor látták, hogy nem mozdul, elkönyvelték, hogy valószínűleg az „állat” elpusztult. Ahogy az alábbi videón is látszik, innentől kezdve mogorvább lett a hangulatuk, és az idősebbek a fiatalokat vigasztalták. 

Bár olyan gépet eddig még nem sikerült létrehozniuk a fejlesztőknek, amely minket embereket teljesen átverne, és elfogadnánk igazinak, de talán jól mutatja a technológiában elért fejlődést, hogy az állatoknak már kifejezetten nehezen megy a különbségtétel.

Forrás: BBC One / HVG