A munkahelyét is megváltoztatja a Dolgok Internete

A munkahelyét is megváltoztatja a Dolgok Internete

A munkahelyét is megváltoztatja a Dolgok Internete

még több IoT

3 perc

Az Internet of Things (IoT) nemcsak az otthoni életünket forradalmasítja, hanem a munkában eltöltött időt is. Az okoseszközök hatalmas összekapcsolt hálózata képes arra, hogy forrást és időt spóroljon a vállalkozásoknak és lehetőségeket nyújtson a további növekedésre.

De mi is a Dolgok internete?

Az IoT mindennapi eszközeink hálózata, amelyek információt osztanak meg egymás között és folyamatokat automatizálnak. Ahogy az okostelefonok kapcsolódnak az internetre, úgy lesznek rá képesek a gépkocsik, termosztátok és lámpák. A 2015-ös CES technológiai kiállítás legtöbbet emlegetett hívószava volt az IoT, szakértők szerint még idén beférkőzik a mindennapjainkba.

Készen áll az újabb digitális forradalomra?

Az Ofcom adatai szerint már most több mint 40 millió eszköz része a hálózatnak az Egyesült Királyságban. Előrejelzések szerint 2022-ig ez a szám a nyolcszorosára nő, több százmillió eszközzel, amelyek minden nap több milliárd adatcserét végeznek el.

Példák az IoT-iparra

Üzletágak széles skálájára van jó hatással a robbanásszerű fejlődés: többi között az egészségügy, kiskereskedelem, gyártás, energetika és személyszállítás profitálhat belőle. Ilyenek például:

  • az intelligens szállítási megoldások, amelyek felgyorsítják a közlekedést és csökkentik a benzinfogyasztást.
  • gépi szenzorok, amelyek diagnosztizálhatnak és előrejelezhetnek meghibásodásokat.

A Gartner számításai szerint az IoT termékek és szolgáltatások piaca 12 billió font értékű lesz a világgazdaságban 2020-ra, ahogy az IT-költekezések nőnek.
 
Hogyan befolyásolja az IoT az üzleti életet?

Ahogy az eszközeink egyre kifinomultabbak lesznek, úgy tudunk nagyobb hasznot hajtani belőlük:

Adatelemzés

Az internetre kapcsolódó tárgyak óriási adatfolyamot generálnak. Fontos, hogy tudjuk, mit kezdhetünk ezzel az adattal. A cégeknek át kell gondolniuk, hogyan gyűjtsék be és elemezzék ki az információt, annak érdekében, hogy jobban megértsék fogyasztóikat és rájuk szabhassák termékeiket és szolgáltatásaikat. Egy okosmunkahely segít abban, hogy „megmásszuk az adathegyet” úgy, hogy csak a legrelevánsabb információkat osztja meg a dolgozókkal, kiszűrve a felesleget. Így ahelyett, hogy teher lenne, piaci előnyt nyújt.

Okosabb irodák

A beágyazható szenzorok az ajtóban és az azonosítókártyák növelik a biztonságot, mert minden alkalommal riasztást küldenek, amikor rosszul használják, vagy a szokásostól eltérően egyáltalán nem használják azokat. Máshol az irodában az alkalmazottak okosórákat használhatnak, hogy képeket vagy slide-okat keressenek egy prezentáció közben. A nyomtatók jelezhetnek, ha kifogynak a papírból vagy a festékből és automatikusan kérhetnek utántöltést, miközben a lámpák és termosztátok automatikusan működtetik magukat, spórolva a villanyszámlán.

Minden mérhető

Az IoT segítségével sokkal egyszerűbb a lokációkövetés. Ahogy az eszközök és az applikációk csatlakoznak a nethez, azonnal megtudhatjuk, mit hol találunk. Ez időt és pénzt spórol meg. A követés kifejezetten hasznos a kiskereskedőknek és szállító cégeknek, mivel így követhetik a termékek útvonalát indulástól a végcélig, láthatóvá téve a csúszásokat az ellátási láncban, aminek ismeretében továbbfejleszthető a folyamat. Egyes biztosítótársaságok ajánlatai között szerepel a szenzorok telepítése a vásárló kocsijába, így az árakat az autó teljesítményéhez igazíthatják.

Növekedési lehetőségek

Temérdek új üzleti lehetőség és bevételforrás nyílik meg az IoT előtt. Kisebb cégek gondolkodhatnak nagyban is, és bárhol legyenek a világon, nem kell, hogy leláncolva érezzék magukat.

A termékek sokkal hamarabb kikerülhetnek a piacra és a fejlődő marketingtechnikák erősítik az ügyfélszolgálatot.

Forrás: Smartdatacollective.com