A robotok a digitális éra szuper munkatársai

A robotok a digitális éra szuper munkatársai

A robotok a digitális éra szuper munkatársai

még több IoT

3 perc

A felgyorsult világ újabb sebességre kapcsolhat, ehhez viszont nélkülözhetetlenek az egyre nagyobb tudással bíró robotok és az intelligens automatizálás.

Nyár közepén látott napvilágot, hogy az Egyesült Királyságban is megkezdődik az Amazon csomagszállító drónjainak tesztelése. A hír már szemernyi kétséget sem hagy afelől, hogy elérkeztünk az intelligens automatizálás korszakába. De vajon mit is takar egészen pontosan ez a technológiai szakkifejezés?

Lényegében olyan gépek használatát jelenti, amelyeket a különböző forrásokból összegyűjtött adatok és a mesterséges intelligencia révén „okossá” tettek, legyen szó akár egy sofőr nélküli autóról vagy egy távolról irányítható hőszabályzóról. Ezt a folyamatot a legtöbben igazi áttörésnek tekintik a legsürgetőbb társadalmi problémák orvoslásában – az egészségügytől kezdve a klímaváltozásig. Az innováció ugyanakkor a kisebb vállalkozásoknak is segíthet abban, hogy jól boldoguljanak napjaink digitális gazdaságában.

Alapvetően a gépek közötti (machine-to-machine) kommunikáció, valamint az ezzel szorosan összekapcsolódó Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) és a mesterséges intelligencia képezik a gerincét ennek az egyre meghatározóbb trendnek. Ugyan az M2M már nem számít újdonságnak, de ha kombináljuk az IoT-vel, illetve az egyre kifinomultabb (egyben megfizethetőbb) mesterséges intelligenciára épülő rendszerekkel, akkor a lehetőségek széles tárháza nyílik meg. 

Képzelje el, milyen lenne az, hogyha hirtelen két-három pár digitális kar „nőne ki” a testéből, hogy segítse a munkáját. Az intelligens automatizálás főként abban segíthet a vállalatoknak, hogy jövedelmezőbbé és hatékonyabbá váljanak, azáltal, hogy a robotok és a szoftverek az embereknél sokkal gyorsabban és eredményesebben végzik el akár a komplexebb feladatokat is. 

Robotikus munkatársak 

Az intelligens automatizálás nem feltétlenül azt jelenti, hogy a gépek elveszik az emberek munkáját és veszélyeztetik a megélhetést. Az okosgépeket továbbra is az embereknek kell létrehozniuk és beprogramozniuk ahhoz, hogy a masina a megfelelő adatokat gyűjtse be, és ezek alapján helyes döntéseket hozzon. A Deep Blue, vagyis a Garri Kaszparov sakknagymestert megverő szuperszámítógép is simán kikapott amőbában egy ötéves gyerektől, amíg nem volt megfelelően beprogramozva. 

Ahhoz, hogy ki lehessen aknázni a Big Datából és a Dolgok Internetéből származó előnyöket, a vállalkozásoknak képesnek kell lenniük a nagy mennyiségű, összetett információ feldolgozására és értelmezésére. Ez magában foglalja a meglévő munkaerő átképzését is, melynek során különösen hasznosak lehetnek az intelligens gépezetek, amelyeket az Accenture idei jelentésében egyenesen a „digitális korszak nélkülözhetetlen új munkatársainak” titulált. 

Továbbgyorsul a világ

Az okosgépek az embereknél gyorsabban és hatékonyabban tudják elvégezni a munkaigényes és szakképzettséget nem igénylő feladatokat, egyúttal tehát annak is megteremtik a lehetőségét, hogy emberi kollégáik a jóval magasabb hozzáadott értékű munkákra koncentráljanak. Néhány szingapúri étterem például többnyire drónok és robotok segítségével végzi a piszkos edények összegyűjtését és elmosogatását, miközben munkatársaik keverik a koktélokat és készítik el az ételeket.

Azok a cégek, melyek már a kezdeti szakaszban felismerik a technológia jelentőségét, azok akár egy „orrhosszal” megelőzhetik a versenytársaikat. Az Accenture összegzése szerint az intelligens automatizálásra épülő alkalmazások teljesen új mércét állítanak fel a minőség, hatékonyság, gyorsaság és funkcionalitás tekintetében, az új technológiákat sikerrel alkalmazó cégek pedig jó eséllyel lekörözik a riválisaikat.

Forrás: Hiscox.co.uk