A robotok is online debütálnak a CES-en

Kapcsolódó cikkek

A robotok is online debütálnak a CES-en

A robotok is online debütálnak a CES-en

még több IoT

3 perc

A járvány miatt slágertéma az automatizált fertőtlenítés, de az oktatórobotok és a mezőgazdasági innovációk is szerephez jutnak a tech világ csúcsrendezvényén.

A CES 2021 nagyon más, mint az eddigiek. A január 11-14. között zajló virtuális rendezvényen a legújabb fejlesztések is csak online jelenhetnek meg.

Fertőtlenítés a Covid-19 árnyékában

A világméretű koronavírus-járvány még javában tart, így nem meglepő, hogy a fogyasztó elektronikai vásáron több cég is az automatizált fertőtlenítésre koncentrál. Ha valamire megtanította ugyanis az embereket a tavalyi év, az az, hogy a vírusirtás és a higiénia komoly szerepet játszik az egészség biztosításában, és ehhez a technológiai fejlesztések is nagymértékben hozzájárulhatnak.

A Coro-Bot nevű, a leírás szerinti vírusellenes fertőtlenítő robotot a dél-koreai Hills Engineering dolgozta ki. Az autonóm szerkezet önállóan járja be a kijelölt területet, miközben rugalmas karjaival beazonosítja a tisztításra szoruló részeket és UV segítségével sterilizálja azokat. A benne található légkeverő távoli infravörös kerámia filter használatával elpusztítja a levegőben található vírusokat. Az ehhez hasonló szerkezetek különösen hasznosak lehetnek például kórházakban vagy más, kötelezően csíramentes környezetben.

Az LG szintén a kiállítás ideje alatt mutatja be hasonló eszközét, amely UV-fényt sugározva fertőtleníti a gyakran megérintett vagy nagy forgalmú területeket. A szintén önvezetésre képes robot a berendezési tárgyak körül navigálva takarítja ki az egész helyiséget. Felhasználási területek lehetnek a szállodák, oktatási intézmények, irodaházak, cégek, de éttermek, üzletek és akár a közlekedési eszközök is.

A dél-koreai vállalathoz hasonlóan a kínai Ubtech is évről-évre új fejlesztésekkel jelentkezik, az idei vásáron pedig szintén a fertőtlenítés területén mutat újat. A videón látható Adibot robotikus rendszerének mindkét tagja – a nagyobb Adibot-A és a kisebb Adibot-S – UV használatával fertőtleníti a felületeket. A nagyobb gép 40 ezer dollárba, a kisebb pedig 20 ezerbe kerül majd.

Szórakoztatás vagy tanulás? Inkább szórakoztatva tanulás!

Nem maradhatnak ki a sorból az oktatást, szórakoztatást vagy érzelmi fejlesztést szolgáló innovációk sem. Az Embodied barátságos tekintetű Moxie-ja ugyan már évek óta segíti a gyerekek szociális, érzelmi és kognitív fejlődését, idén azonban bekerült az innovációs különdíjra jelöltek listájára is.

A kaliforniai startup készüléke nem kevesebbet ígér, mint hogy képes „emberi módon” társalogni tulajdonosával. Az eredetileg autista gyerekek számára fejlesztett segítő azt mutatja, hogy egy gép is bírhat emberi tulajdonságokkal. A játék plusz segítséget jelenthet a kisiskolások karantén alatti otthoni tanításában és fejlesztésében is. Előfizetés ellenében rendszeresen új oktatási tartalmakat is feltölt a cég.

A japán Yukai Engineering idén a párnára hasonlító házirobotjának kistestvérét, a Petit Qoobo-t hozza el a CES-re. A fej nélküli, farokcsóváló macskára hasonlító eszköz a legfurcsább fejlesztések versenyébe is benevezhetne.

A szintén az ázsiai szigetországból érkező Vanguard Industries pedig bemutathatja a leginkább szürke tengerimalacokra emlékeztető, tenyérnyi Moflin-okat. A mesterséges intelligenciával ellátott, puha prémmel borított szerkezetek minden darabja idővel önálló „személyiséget” alakít ki, és mozgással, hanggal fejezi ki érzelmeit.

Manuális tevékenységek robotkarokkal

Az egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártóként ismert John Deere évek óta a CES-re hozza el az ikonikus zöld járműveit. Idén az X-szériás kombájnjuk robotikus képességeivel elnyerte a kiállítás innovációs díját is.

A gép olyan extrákat kapott, mint a terménytartályok belsejét közvetlenül látni engedő kamerák, a számítógépes látás, az önvezetés vagy a szántóföldön működő M2M (machine-to-machine), vagyis gépek közti kommunikáció.

A szabadban dolgozók munkáját segíti a Daesung Hive Controller is. A dél-koreai nagyvállalat robotja a méz begyűjtésében kap szerepet, ezzel segítve a méhészek munka- és időigényes tevékenységét. A robot nagyjából egy perc alatt távolítja el a kaptárokból a méhsejteket tartalmazó kereteket, így könnyíti meg és gyorsítja fel a begyűjtést.

Forrás: