A robotokkal nem érdemes ujjat húzni

Kapcsolódó cikkek

A robotokkal nem érdemes ujjat húzni

A robotokkal nem érdemes ujjat húzni

még több IoT

1 perc

Aki mégis támadást intézne ellenük, az ne számítson sok jóra.

Habár a WALL-E jellegű társadalom kora – ahol a robotok az emberek minden szükségletéről gondoskodnak – még jóval odébb van, de például az Egyesült Államokban már egyre több helyen lehet találkozni „gépi” biztonsági őrökkel. Ezek szemmel tarthatják az olyan helyeket, mint például a bankok, kaszinók, bevásárlóközpontok és kórházak, így emberi társaik tarthatnak egy kis szünetet.

Viszont egyelőre úgy tűnik, nem mindenki szimpatizál az új robotzsarukkal. Legalábbis ezt támasztja alá a kaliforniai Haywardban készült videó. Ezt a gép rögzítette egy „társa” állítólagos támadójáról, röviddel azelőtt, hogy a fiatal férfi elmenekült volna. Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy a robotok nem egyedül dolgoznak, és baj esetén egymás segítségére sietnek.

A Knightscope autonóm robotok súlya több mint 180 kilogramm, tehát meglehetősen robusztus darabokról van szó. A gyártó tájékoztatása szerint jelenleg nagyjából 75 ilyen modellt használnak 15 amerikai államban. A Vox egyik jelentésében foglaltak alapján azonban ezek belátható időn belül még nem lesznek képesek helyettesíteni a humán munkaerőt.

A Slack technológiai vállalatnál két Cobalt robot szolgálatait veszik igénybe az irodák biztosításához, ugyanakkor továbbra is ugyanazt a három éjjeli őrt alkalmazzák, akik a gépesítés előtt is náluk dolgoztak.

A guruló készülékek olyan kisebb feladatok elvégzésére képesek, mint például a biztonsági kapus szkennelés, de szokatlan esemény észlelésekor továbbra is szükség van emberi beavatkozásra.

A Knightscope és a Cobalt fejlesztései nem rendelkeznek fegyverrel, így szükség esetén erőszakot sem képesek alkalmazni. Az előbbi cég szerint egyébként a megtámadott robot hamar „magához tért” – írta a The Verge.