A sci-fi a valóság: behálózzák az életünket az IoT-eszközök

Kapcsolódó cikkek

A sci-fi a valóság: behálózzák az életünket az IoT-eszközök

A sci-fi a valóság: behálózzák az életünket az IoT-eszközök

még több IoT

2 perc

Újratervezést hoz az Internet of Things, vagyis a Dolgok Internete az elektronikai iparban, a kereskedelemben és a hétköznapokban is.

A Sonar fejlesztőcég szerint a leginkább „virágzó” irányzatnak az okoshangszórók és a virtuális asszisztensek számítanak, mint például a Google digitális asszisztense vagy az Apple Homepod, netán az Amazon Echo. A GlobalData adatelemző cég tanulmányában foglaltak alapján az ezekkel kompatibilis készülékek száma 2019 végére elérheti a 100 milliót is, 2020-ig pedig akár meg is duplázódhat.

A Sonar becslése alapján mostanra már 600 millió ember használja ki a technológiában rejlő előnyöket, és veszi igénybe hetente legalább egyszer virtuális asszisztens segítségét. A legnépszerűbb okoshangszóró a piacon az Amazon Echo (és asszisztense, Alexa), az „okosdivat” pedig szintén feltörekvő ágazatnak számít, amely 2022-re várhatóan 2,9 milliárd dollár bevételt hozhat majd.

Az integrált és intuitív személyes IoT-eszközök kiküszöbölik a digitális és a fizikai, az ember és a gép közötti akadályokat és interfészként szolgálnak a Dolgok Internetéhez való kapcsolódásakor, legyen szó emberről, autóról, az otthonunkról vagy üzlethelyiségről – összegezte a fejlesztőcég.

Milyen trendekre készülhetünk?

Az olyan otthoni robotok, amelyek képesek elvégezni a különböző háztartási munkákat – mint például a porszívózás vagy a mosás –, egyre inkább családtaggá válnak. Ez a szegmens az Egyesült Államokban 2020-ig akár 11 milliárd dolláros bevételt is termelhet.

Az intelligens otthoni megoldások népszerűségét jól mutatja, hogy a globális piaci bevételek a 2017-es 35,7 milliárd dollárról 2023-ra akár 150,6 milliárd dollárra is nőhetnek. Az okosvilágítás, az okosjátékok és a különféle biztonsági megoldások – mint például a SkyBell videós okoscsengője – révén a tulajdonosok akkor is biztonságban tudhatják ingatlanukat, ha éppen nem tartózkodnak otthon. Nem véletlen, hogy a piac évente 27%-kal növekszik globálisan.

Chipek és szenzorok testközelben

A lehetőségek határtalanok, de mégsem minden fejlesztést fogadnak a felhasználók egyöntetűen pozitívan. A BioTeq és a Biohax biotechnológiai cégek bőr alá beültethető mikrochipjei ugyan megkönnyítenék az irodába vagy a számítógépbe való belépést a dolgozók számára, használatuk azonban komoly etikai és jogi problémákat vet fel.

Ugyanakkor a különféle viselhető kiegészítőkben és „okos” ruhadarabokban jelentős potenciál rejlik, valamint a háztartási és otthoni szórakoztatóelektronikai berendezések is egyre népszerűbbek, olyannyira, hogy az okostelevíziók mára szinte alapvető darabbá váltak.

Összefoglalva elmondható, hogy a különféle IoT-eszközök és okosmegoldások egyre inkább a mindennapjaink részévé válnak, és az új trend „újradefiniálja számos iparág együttműködését és egymástól való függését”.

Forrás: