A séfek babérjaira törnek a robotok?

Kapcsolódó cikkek

A séfek babérjaira törnek a robotok?

A séfek babérjaira törnek a robotok?

még több IoT

1 perc

A különleges ételkölteményekre még várni kell, de kezdésként mérnökök egy csoportja megtanított egy robotot az omlett elkészítésére. Sikeres is volt az akció, hiszen a gépezet egészen a tojások feltörésétől az elkészült étel tányérra helyezéséig mindent rendben megoldott, és még azt is sikerült elérni, hogy jó ízű legyen az étel.

A sci-fi írók, futuristák és tudósok évtizedek óta áhítoznak robotséfre. A mesterséges intelligencia fejlődésével különböző cégek építettek már prototípusokat, de egyik sem került kereskedelmi forgalomba, és képességeik elmaradnak az emberek kulináris jártasságától.

„A főzés nagyon érdekes probléma a robotika számára, mivel az emberek soha nem objektívek teljesen, ha ételről van szó" – mondta Fumiya Iida, a Cambridge-i Egyetem mérnöki karának kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A szakemberek szerint kihívás megtanítani egy gépet az étel előkészítésére és elkészítésére, mivel a robotkezelés, a számítógépes látás, érzékelés és az ember-robot interakció komplex problémáit kell megoldani hozzá. Ráadásul az ízlés személyenként különböző – a főzés egy minőségi munka, míg a robotok általában mennyiségi feladatokat végeznek el.

A tojásételek, de különösen az omlett elkészítése mindig is a kulináris jártasság tesztjének számított. „Ez egy olyan étel, amely könnyen elkészíthető, de mégis nehéz jól elkészíteni. Úgy gondoltuk, ideális próbája lesz, hogy javítsuk a robotséf képességeit, az ízt, az állagot és a megjelenést. Az elkészített étel jóízű volt, jobb, mint amire számítottunk" – értékelte a végeredményt a vezető szerző.

Az egyetem kutatói a Beko háztartásigép-gyártóval együttműködve gépi tanulást használtak a robot kiképzéséhez, és a kísérletüket az IEEE Robotics and Automation Letters című folyóiratban mutatták be. Az eredmények online is elérhetők lesznek a virtuális IEEE nemzetközi robotikai és automatizálási konferencián (ICRE2020).

Forrás: