Akadálymentes kommunikáció: segít a SignAll és a Vodafone

Kapcsolódó cikkek

Sorozat további cikkei

Akadálymentes kommunikáció: segít a SignAll és a Vodafone

A siketek és hallók közti kommunikációt segíti a SignAll és a Vodafone

még több IoT

2 perc

Világszerte szeptember 23-án tartják a Nemzetközi Jelnyelvek Világnapját. Ennek apropóján a Vodafone Magyarország Alapítvány szeretné felhívni a figyelmet az akadálymentes kommunikáció fontosságára. A SignAll az alapítvány díjával a siket és halló emberek közti kommunikáció problémájára kíván megoldást kínálni, továbbá pozitív hatást gyakorolni a siketek életére a jelnyelv és a siket kultúra széles körű megismertetése által.

Harmadik alkalommal hirdette meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a nagy sikerű Vodafone Digitális Díjat. A pályázat célja, hogy évről-évre ösztönözze és elismerje azokat az innovátorokat, akik digitális megoldásukkal valamely társadalmi kihívásra kínálnak megoldást, fejlesztésükkel hozzáadnak a közösség mindennapjaihoz, és kész megoldásaik megvalósításával elősegítik az esélyegyenlőséget.

Erre a díjra pályázott a SignAll Technologies Zrt. is, melynek mobilalkalmazása lehetővé teszi a siketek és hallók közötti kommunikációt, valamint a halló munkatársak, barátok vagy családtagok jelnyelvi tréningjét. A SignAll végül harmadik helyezést ért el a Digitális Oktatás kategóriájában.

„2018-ban azzal a céllal hívtuk életre a Vodafone Digitális Díjat, hogy olyan feltörekvő és tehetséges innovátorokat támogassunk, akik a társadalom valamely égető problémájára keresik a megoldást, ehhez pedig a mobil technológiát hívják segítségül. A SignAll alkalmazását a zsűri egyöntetűen hiánypótló megoldásnak találta és kategóriájának harmadik helyével díjazta. A Vodafone számára rendkívül fontos az esélyegyenlőség, ezért bízom benne, hogy a jövőben még sok, a SignAll-hoz hasonló, széles körű társadalmi problémára megoldást kereső innovátort és startupot tudunk segíteni” – mondta Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány főtitkára.

Magyarországon megközelítőleg 60 ezer siket ember szembesül nap mint nap az akadálymentes kommunikáció problémájával. Erre kíván megoldást kínálni a SignAll jelnyelvtanító alkalmazása. A mesterséges intelligencia és képfeldolgozó algoritmusokkal működő app már működik az Egyesült Államokban és Kanadában, a hazai fejlesztőcsapat célja pedig az alkalmazás magyar jelnyelven ingyenesen elérhető változatának elkészítése. Mindez idehaza is segíthetné a jelnyelv népszerűsítését, az alkalmazásba tett tájékoztató videók pedig a siket kultúra megismertetésében támogatná a felhasználókat.