A tech-szektor nagy kérdései 2018-ban

Kapcsolódó cikkek

A tech-szektor nagy kérdései 2018-ban

A tech-szektor nagy kérdései 2018-ban

még több IoT

3 perc

A Las Vegas-i CES a technológiai ágazat egyik legfontosabb seregszemléje. Íme, egy válogatás az idei kulcskérdésekből, amelyekre az expó ideje alatt és az év egészében érdemes figyelni.

Képes-e bárki megdönteni az Amazon uralmát az okosotthonok terén?

Alexa, a kereskedőóriás virtuális asszisztense a tavalyi kiállítás nagy nyertese volt, hiszen rengeteg gyártó eszköze integrálta a hangvezérelt rendszert eszközeibe. A kérdés, hogy képes lesz-e a Google, az Apple vagy akár a Samsung felülmúlni valahogy a múlt karácsonykor hatalmas eladási számokat produkáló Echo-termékcsaládot.

Ki nyeri a processzorok versenyét?

Az Intel pozíciója régóta megingathatatlan a chipgyártás terén, ám az okostelefonok térhódítása lendületet adott a kisméretű processzorokat gyártó Qualcommnak. A korábban videokártyák tervezésére specializálódó Nvidia pedig az önvezető autók terén elért eredményei nyomán futhat fel. A kérdés, hogy meg tudja-e őrizni az átalakult terepen fölényes szerepét az Intel, vagy komoly fenyegetésnek számít a két új vetélytárs.

Kipróbálhatunk-e 5G-fejlesztéseket már idén?

A mobilhálózatok új generációjával kapcsolatban hatalmas ígéreteket tesznek a tech-cégek, ám egyelőre kevés kézzelfogható eredményt tudnak felmutatni. A fejlesztés néhány „előfutára”, mint például az otthoni felhasználású mobilinternet (fixed 5G) vagy épp a gigabites sebességekre képes LTE-hálózatok már elérhetőek néhány szolgáltatónál. Sokakat foglalkoztat, hogy vajon hány gyártó mutat majd be ezekkel kompatibilis termékeket már idén, és vajon mire készülnek a telekommunikációs szolgáltatók.

Megoldják-e a gyártók az akkumulátorok kérdését?

A 2017-es évet a Samsung Galaxy Note 7 aksiproblémáinak tisztázása nyitotta, zárásként pedig az Apple-ről derült ki, hogy szándékosan lassítja telefonjainak teljesítményét az öregedő akkumulátorok miatt. Vajon az egyszerű teljesítménynövelésen kívül előrukkol-e bárki lényegi fejlesztésekkel, például valós vezeték nélküli töltéssel, vagy újszerű akkumulátor-technológiával?

Orvosi vizsgálatokban is használhatók-e a viselhető kiegészítők?

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatala (FDA) a legszigorúbban vizsgálja az egészségügyi célokra tervezett készülékek megbízhatóságát. Tavaly az ügynökség a „hagyományos” megoldások mellett kifejezett figyelmet fordított a szoftverekre, és számos okoskiegészítőt, például az Apple Watch szíjára szerelhető, szívproblémákat vizsgáló KardiaBandot is orvosi tanúsítvánnyal látta el. Továbbra is fontos kérdés, hogy valóban képesek lesznek-e a hasonló készülékek segíteni az orvosok munkáját, és ha igen, milyen újdonságokkal állnak elő a fejlesztők 2018-ban?

Honnan érkeznek a legfontosabb autós hírek?

Az internetre csatlakoztatott autóknak és az önvezető járműveknek köszönhetően az autóipar egyre szorosabban összefonódik a technológiai szektorral. Az expók spektrumában a kérdés, hogy képes lehet-e a Las Vegas-i nagy seregszemle elvonni a figyelmet a közvetlenül utána, az autógyártás fellegvárának számító Detroitban megrendezett Észak-Amerikai Nemzetközi Autó Show-ról.

Jelentkezik-e új szereplő a virtuális és kiterjesztett valóság (VR/AR) versenyében?

A Facebook tulajdonába tartozó Oculus Rift még mindig vezető szereplőnek tekinthető a VR piacán, a Google által is támogatott Magic Leap pedig a tavalyi év végén rukkolt elő vadonatúj AR-megoldásával. A kiterjesztett valóság terén tavaly az Apple és a Google is kiélezett versenyt folytattak a telefonos platformjaik fejlesztésével. Az egyik fő kérdés, hogy képes lesz-e bármilyen új cég betörni a piacra, és milyen újdonságokkal rukkolnak elő 2018-ban a gyártók és fejlesztők.

Mikor érkezik a robotinvázió?

Tavaly év végére három otthoni használatra tervezett robot érkezett a piacra, Jibo, Keecker és Kuri. Hiába tűnnek futurisztikusnak a fejlesztések, egyelőre távol állnak azoktól a háztartási feladatokat könnyűszerrel ellátó szerkezetektől, melyeket mindenki jól ismerhet sorozatokból, filmekből és könyvekből. A CES-en már az újabb versenyzők is bemutatkoztak, közülük az izraeli fejlesztésű ElliQ el is nyerte a Smart Home kategóriában az innovációs díjat. A robotról itt olvashat részletesen.

Forrás: CNet