A vezeték nélküli technológia tovább pörgeti az IoT-t

Kapcsolódó cikkek

A vezeték nélküli technológia tovább pörgeti az IoT-t

A vezeték nélküli technológia tovább pörgeti az IoT-t

még több IoT

2 perc

Az okoskészülékek számának növekedésével jelentősen felgyorsulhat a WiFi- és a Bluetooth-alapú eszközmegosztás elterjedése. Legyen szó akár okosotthoni vagy okosvárosi megoldásokról, viselhető eszközökről, jeladókról vagy egészségügyi fejlesztésekről.

Az ABI Research globális kutatása szerint 2024-re a Dolgok Internete (Internet of Things) eszközei teszik ki a Bluetooth-kapcsolatra képes készülékek 31%-át, a WiFi esetében ez az arány 27%. Ez jelentős növekedésnek számít a mostani 13, illetve 10 százalékhoz képest.

Az okostelefonok továbbra is fontos szegmensnek számítanak mind a WiFi, mind a Bluetooth számára. Ez utóbbi esetében az IoT-piac várhatóan 2024-ben fogja először megelőzni az akkor már 30% alatti részesedéssel bíró okostelefonok piacát. A WiFi-nél 2024-re 40 százalék alá csökkenhet az okostelefon aránya.

Andrew Zignani, az ABI Research vezető elemzője elmondta, a Bluetooth várhatóan tovább folytatja térhódítását például a hangszórók, a fejhallgatók, a mobiltelefonok vagy az asztali számítógépek szegmensében.

Ugyanakkor mind a WiFi-, mint a Bluetooth-alapú technológiára szükség lesz majd más fogyasztói elektronikai eszközök esetén is – legyen szó okosjátékokról vagy szórakoztatóelektronikai készülékekről. Az Internet of Things piaci részesedése tehát egyre jelentősebb lesz.

Helymeghatározástól a hangvezérlésig

A Bluetooth szempontjából kulcsterületnek számítanak az eszközmenedzsment- és helymeghatározási szolgáltatások is olyan eszközök esetén, mint például a jeladók (beacon) és a személyi nyomkövetők. Ezzel a 2018-as 2%-os arány 2024-re elérheti akár a 8,5%-ot is.

A Bluetooth-kompatibilis viselhető kiegészítők száma 2024-re meghaladhatja a 400 milliót is, köszönhetően az okosórák, az aktivitásmérők, az intelligens ruházat és a „hallható” (hearable) eszközök egyre szélesebb körű elterjedésének. A wifi-kompatibilis viselhető kiegészítők száma pedig több mint 250 millióra nőhet.

Az okosotthonok térhódítása mindkét vezeték nélküli technológia esetén növekedést generál majd. WiFi-nél ez a tavalyi 5% helyett 16%-os, Bluetooth-nál pedig 4% helyett 13%-os arányt jelent majd 2024-re. A tendencia többi között a hangvezérlésnek, az okosalkalmazásoknak, az intelligens világításnak, a szenzoroknak és videókameráknak lesz majd köszönhető.

A kilátásokat tekintve a következő generációs wifi-szabvány, a Wi-Fi 6 is rengeteg lehetőséget rejt az IoT-megoldások számára.