A Vodafone M2M-megoldása is segít a balatoni vitorlásversenyen

A Vodafone M2M-megoldása is segít a balatoni vitorlásversenyen

A Vodafone M2M-megoldása is segít a balatoni vitorlásversenyen

még több IoT

2 perc

A versenyzők biztonságáról a Vodafone és a Cason nyomkövetője gondoskodik. Fa Nándor, a neves óceáni szólóvitorlázó szerint a mobiltechnológiai innováció nagy mentális terhet vesz le a résztvevők válláról.

A TBS Nagydíj mezőnye – idén 14. alkalommal – szeptember 26-án, pénteken 10 órakor rajtolt Balatonfüredről. A nonstop verseny során a vitorlások körülbelül 15-25 óra alatt kerülik meg a tavat.

Az egyszemélyes vitorlásversenyen Fa Nándor is indul, aki a Vodafone és Cason által, kifejezetten a hajózásra kifejlesztett eszközöket használja majd a decemberi Barcelona World Race Föld-kerülő versenyen is.

Kiemelt biztonsági felügyelet szükséges

A TBS Nagydíjon minden versenyző kap egy nyomkövetőt, amelyet vízhatlan tokban viselnek majd. A hajók és a résztvevők pozíciójának, sebességének és nyomvonalának online követése nem csak a bíróknak ad támogatást, de növeli a verseny biztonságát is.

Fotó: Marosvölgyi

Itt az eredmény! Sikerrel teljesítette a vitorlásversenyt a 22 hajóból álló mezőny.
Befutási sorrend:
1. Varga Lajos (Nelson) szeptember 26. 23:18 (rekordidő: 13:34 perc), 2. Fa Nándor (Fahajó) 23:34, 3. Litkey Farkas (Evopro Generali) szeptember 27. 00:01 – Nézze meg a teljes listát!
Az éjszakai versenyszakaszok miatt kiemelt biztonsági felügyelet szükséges. A nyomkövető szolgáltatás nélkül – különösen viharban – nehéz éjszaka megtalálni a segítséget kérő vitorlázót. Épp ezért a versenyzők vészhelyzet esetén a nyomkövető készülék pánikgombját megnyomva azonnal jelezni tudják, ha gyors segítségre szorulnak. Ez a mentést is nagymértékben gyorsítja, hiszen a vízimentők az azonnali riasztás mellett a legfontosabb adatokat, így a pontos GPS-pozíciót is megkapják.

„A szólóvitorlázás nem csak azért nehezebb műfaj, mert egyedül kell minden döntést meghozni és minden feladatot elvégezni az úton, de az egyedüllét mentálisan is nagyobb igénybevételt jelent a verseny alatt. A szólóvitorlázások során épp ezért a problémák is hatványozódnak, hiszen nincs társ kéznél, aki segíteni tud. Épp ezért borzasztó fontos, hogy elkerülhetetlen vészhelyzet esetén a segítők azonnal értesülhessenek a problémáról, s minél előbb elkezdődjön a mentés” – összegezte Fa Nándor.

A versenyt bárki nyomon követheti

A nyomkövetőkben lévő SIM kártyákat, valamint a versenyzők követéséhez és az online közvetítéshez szükséges adatátvitelt a Vodafone Magyarország biztosítja. A versenyzőket egy motoros hajó kíséri majd, és az onnan készülő képeket is automatikusan továbbítják az online közvetítés oldalára. További információkért kattintson ide!

A gépek internetéről

A Vodafone által elkészített „M2M Adoption Barometer” szerint jelenleg 4,4 milliárd berendezés kommunikál más gépekkel világszerte, és ez a szám 2018-ra 10,8 milliárdra fog nőni. A tavalyi évhez képest mért 80 százalékos növekedés 30 százalékát három iparág: a gépjárműgyártás, a háztartási elektronika és a közműszolgáltatás adta.

A Vodafone üzleti partnere, a Cason hosszú ideje nyújt magas szintű technikai támogatást a hazai vitorlásversenyek számára. A vállalat nagy földrajzi kiterjedésű ipari rendszerekkel, illetve azok kommunikációjával foglalkozik.