A Vodafone távfelügyeleti rendszere óvja az állatok életét

A Vodafone távfelügyeleti rendszere óvja az állatok életét

A Vodafone távfelügyeleti rendszere óvja az állatok életét

még több IoT

3 perc

A távközlési vállalat Internet of Things megoldásai teszik biztonságosabbá a világ legérzékenyebb állatainak életét, valamint könnyítik meg gondozóik munkáját a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A Vodafone és alvállalkozó partnere, a CubiLog által kifejlesztett távfelügyeleti megoldás gondoskodik arról, hogy a világ legkülönlegesebb rágcsálójának, a csupasz turkálónak és az egyik legritkább rovarnak, a levélvágó hangyának a terráriumában állandó legyen a hőmérséklet.

Afrika száraz éghajlatú területein, Szomáliában, valamint Etiópia és Kenya keleti felében élő csupasz turkáló rendkívül érzékeny a hőingásokra, ezért az állatkertben látható kolóniának is állandó hőmérsékletet kell biztosítani.

A terráriumokban alkalmazott IoT-megoldásnak köszönhetően a gondozók azonnali értesítést kapnak arról, ha a férőhely hőmérséklete valamilyen ok miatt eltér a kívánatostól, és még azelőtt tudnak reagálni a jelzésre, mielőtt baj történne az állatokkal. Az állatkertben élő csupasz turkáló családot a Vodafone örökbe is fogadta.

Okosrendszer a levélvágó hangyáknál is

Azonos elven működő IoT-rendszert fejlesztett a Vodafone a világ egyik – testméretéhez képest − legerősebb állata, a Dél-Amerikában honos levélvágó hangya terráriumába is, amely a hangyakolónia táplálékát adó, felszín alatti „gombakert” hőmérsékletét figyeli a nap 24 órájában.

A Dolgok Internete, vagyis IoT-technológia méréseinek köszönhetően a hőmérséklet mellett a gondozók mindkét állat esetében folyamatosan nyomon tudják követni a terráriumok páratartalmának, illetve a tereket megvilágító fény erősségének alakulását is.
   
Bárhonnan elérhető adatok a felhőben

A felhőalapú távfelügyeleti rendszer mérési eredményei folyamatosan nyomon követhetőek és elemezhetőek az interneten, akár egy mobiltelefon képernyőjén vagy bármilyen számítógépen is. A rendszer lehetővé teszi, hogy a szakemberek a lehető leggyorsabban észleljék a csupasz turkálók és a levélvágó hangyák számára biztosított környezet jellemzőinek esetleges megváltozását, és időben közbe is avatkozhassanak.

A Vodafone és a CubiLog közös megoldása egy monitorozó rendszer, amely egy sokoldalúan alkalmazható plug and play kialakítású készülék és egy felhőalapú felület összessége. A fejlesztés érzékelők csatlakoztatásával alkalmazható környezeti paraméterek mérésére, épületek villamos ellátásának felügyeletére és elektromos berendezések vezérlésére, szabályozására is.

A központi egység alkalmas internetcsatlakozásra, így a távoli elérés lehetősége is biztosított. Ennek köszönhetően a világ bármely pontján értesülhetünk rendszerünk aktuális állapotáról. Az egyedi igényeknek megfelelően szerkeszthető webes felület alkalmas riasztási üzenetek azonnali küldésére, amennyiben a mért, vizsgált paraméterek bármelyike eléri vagy meghaladja a beállított határértéket, időintervallumot.

„Az állatkert, mint sokaknak, nekem is az egyik kedvenc időtöltési helyem volt gyermekkoromban. Különösen nagy öröm számunkra, hogy immár szakmailag is támogatni tudjuk ennek a lenyűgöző, 150 éve töretlen sikerrel működő intézménynek a napi működését. Az egymással a megfelelő technikai feltételek mellett kommunikáló gépek az élet egyre több területén nagymértékben képesek hozzájárulni a folyamatok, rendszerek biztonságához és stabil üzemeltetéséhez” – mondta a Vodafone vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató helyettese. Király István hozzátette, hogy az IoT-megoldások állandóan fejlődnek, és ahogyan ebben az esetben is, további funkciókkal bővíthetőek.

A fővárosi állatkert 2014 óta működik együtt a távközlési vállalattal, az első két megoldás sikere pedig biztosítja, hogy a jövőben egyre több állat életében is – bár átvitt értelemben, de szerepet kapjon az internet.

„Gondozóként különösen megnyugtató érzés számomra, hogy a hozzám tartozó, rendkívüli érzékeny állatok a nap 24 órájában biztonságban vannak, környezeti hőmérsékletüket bármikor ellenőrizhetem és az esetleges változásokról azonnal értesítést kapok. Az ilyen és hasonló 21. századi technológiai megoldások hozzájárulnak ahhoz, hogy a munkánkat még magasabb színvonalon végezzük, és még több érdeklődő arcot láthassunk a Varázshegy terráriumai előtt” – emelte ki Benyó András, a Fővárosi Állat-és Növénykert zoológiai szakértője, a csupasz turkáló, valamint a levélvágó hangya gondozója.