Az 5G lehet az innováció mozgatórugója

Kapcsolódó cikkek

Az 5G lehet az innováció mozgatórugója

Az 5G lehet az innováció mozgatórugója

még több IoT

3 perc

A gyorsabb adatátvitel, a rendkívül alacsony késleltetés és a nagyobb sávszélesség mellett az 5G nem csupán egy, az adott technológiát meghatározó alkalmazást jelent. Valójában a teljes ökoszisztéma sokkal többet foglal magában, mint a teljesítmény növelése.

Az ötödik generációs hálózatok révén olyan innovatív megoldások dolgozhatók ki, amelyek a korábban rendelkezésre álló mobil hardverek, szoftverek és sávszélesség esetén nem voltak kivitelezhetők. Az 5G sebessége, kapacitása, megbízhatósága és a benne rejlő lehetőségek nem csupán a következő technológiai szintet jelentik, hanem a távoli vezérlést lehetővé tevő alkalmazások akár teljesen új generációját is.

Ahogyan arra korábban a CloudMinds Technology vezérigazgatója, Bill Huang felhívta a figyelmet, a jelenlegi LTE mobilhálózatokkal több ezer kilométeres távolságra is lehet jeleket küldeni másodpercenkénti több megabites sebességgel és 100 milliszekundumnál is kevesebb idejű késleltetéssel. Ez már elegendő az emberi szintű észleléshez és a mechanikai irányításhoz. A 5G segítségével azonban akár százszor jobb teljesítmény is elérhető.

A következő generációs szenzorok, a dolgok internete (IoT), a kiterjesztett valóságon ( AR) és a virtuális valóságon (VR) alapuló hardverek, a mesterséges intelligencia (AI), valamint a gépi tanulás (ML), valamint a robotika, az önvezető technológia, a különféle mobileszközök és kereskedelmi berendezések mind-mind hozzájárulnak ehhez.

5G a gyakorlatban

A félig vagy akár teljesen teljesen autonóm gépjárművek hihetetlen mennyiségű adat továbbítására lesznek képesek. Ezzel olyan szofisztikált járműhálózatot lehet majd kialakítani, amely elősegítheti a szállítás és a biztonság optimalizálását.

A meglévő ellátási láncok, gyártási és szállítási rendszerek már most is tudnak valós időben adatokat kezelni és szinkronizálni, az 5G-re kapcsolódó szenzorok révén pedig szintén valós időben monitorozhatók és elemezhetők a környezeti és mozgási adatok, ami sokat segíthet például a közlekedés vagy a logisztika területén.

A kézbesítő és megfigyelő drónok akár nagy felbontású videókat is továbbíthatnak repülés közben. Az érzékelők tömeges mérései pedig hozzájárulhatnak a gazdasági fejlesztésekhez, a környezetvédelemhez vagy különböző helyszíni munkálatok finomhangolásához is.

A különféle kiterjesztett és virtuális valóság (AR/VR) applikációk révén számos esemény érhető el távolról is, igény szerint „magával ragadó” élményhez juttatva ezzel a felhasználókat.

A távolról irányítható berendezéseknek bányászati, egészségügyi vagy ipari környezetben is nagy hasznát lehet venni. Az AI-robotok autonóm vagy az operátor által vezérelt terepmunkákat végezhetnek úgy, hogy valós időben csatlakoznak a felhőalapú rendszerekhez.

A szakemberek által üzemeltetett berendezéseknél az AI hálózatok révén valós időben csökkenthetők vagy akár teljesen ki is iktathatók az emberek által vétett hibák, illetve azok következményei.

A tűzoltók az 5G-re épülő fejlesztésekkel jóval nagyobb látótávolságot is elérhetnek a füsttel telített környezetben, így nagyobb sebességgel mozoghatnak és hamarabb találhatják meg a bajba jutottakat.

Egyre nagyobb az igény a peremhálózati informatikára (edge computing) és az SDN (software-defined) hálózatokra, mivel a csatlakoztatott eszközök számainak növekedéséval páratlan mennyiségű adat szabadul fel, melyeket valós időben, akár helyben kell feldolgozni.

Összefoglalva elmondható, hogy manapság is elérhető már számos továbbfejlesztett és új alkalmazás. Az ötödik generációs rendszerek maradéktalan térhódításához azonban ennél jóval többre van szükség. Teljesen új nézőpontból kell szemlélni ugyanis a folyamatokat, a kapcsolódó fejlesztéseket pedig lépésről lépésre, fokozatosan kell kidolgozni és megvalósítani.

Forrás: