Az 5G lesz az IoT mozgatórugója?

Kapcsolódó cikkek

Az 5G lesz az IoT mozgatórugója?

Az 5G lesz az IoT mozgatórugója?

még több IoT

2 perc

A vezeték nélküli hálózati technológiák terjedése és korszerűsítése számos okostelefonos applikáció sikeres fejlesztéséhez járult már hozzá. A közeljövőben viszont ennél sokkal nagyobb befolyással bír majd szinte mindenre.

Az 5G hatása az e-kereskedelemtől kezdve a viselhető technológián keresztül egészen az elektronikus bankolásig, a kommunikációig, a szállításig és a navigációig számos területen éreztetheti majd hatását. Sőt, egyre több jel utal arra, hogy az 5G készen áll arra, hogy egyre több iparág húzóerejévé váljon.

A csatlakoztatott okoseszközök sora és a dolgok internete (IoT) jelenleg a vezeték nélküli technológia számos formájának – például a WiFi-nek és a Bluetooth-nak – köszönhetően áll össze hálózattá. Az elkövetkező években pedig olyan új, megbízható, alacsony késleltetésű kapcsolatok jöhetnek létre, amelyek hipergyors digitális adatátvitelre lesznek képesek. Idetartozik az ötödik generációs hálózat is, amely számtalan eszköz, szoftver és szolgáltató működését fogja majd forradalmasítani.

A GSMA mobil iparági prognózisa szerint az IoT-kapcsolatok nagysága 2025-ig elérheti a 25 milliárdos nagyságrendet is.

A 2019-es 12 milliárdos értékhez képest mindez több mint kétszeres növekedést jelent, amit várakozásaik szerint részben az 5G egyre szélesebb körű hozzáférhetősége eredményez. Előrejelzésük 2025-re 1,8 milliárd „5G-összeköttetést” jósol.

A vállalati kapcsolatok száma 2024-ig 13,3 milliárdra növekszik, meghaladva ezzel a fogyasztói szegmenst. Vagy legalábbis 2025-re az IoT-kapcsolatok valamivel több mint felét teszik majd ki, annak ellenére, hogy a fogyasztói IoT-kapcsolatok várhatóan megduplázódnak majd ezen időszak alatt. Az 5G széleskörű elterjedése esetén az okoseszközöket várhatóan már eleve aktivált intelligens funkciókkal dobják majd piacra.

A GlobalData elemzői úgy vélik, hogy az 5G-alapú IoT egyik kulcsfontosságú hajtóerejét a szoftverplatformok, az IoT-alapú menedzsment elterjedése és az operatív eszközök használatának növekedése adják majd a többi között a gyártásban, a közszolgáltatásban és az energetikában. Mindemellett továbbra is jellemző lesz az okosvárosok fejlődése és az ipar 4.0 kezdeményezések térhódítása.

Az új generációs hálózatok méretezhetőségéből és megbízhatóságából számos szektor profitálhat majd. Az ipari IoT (Industrial Internet of Things, IIoT) mellett a GSMA elemzői szerint idetartozik például az egészségügy, a kereskedelem vagy az autógyártás is.

Az elkövetkező öt évben a fogyasztói szegmensben is nagy fellendülést várnak az elemzők. Itt ugyan kisebb mértékű növekedés várható, de az előrejelzések szerint látványos változások lesznek majd a fogyasztói elektronikától kezdve a viselhető kiegészítőkig sok területen.

Forrás: