Az Ericsson, a Qualcomm és a Thales az űrbe viszik az 5G-t

Kapcsolódó cikkek

Az Ericsson, a Qualcomm és a Thales az űrbe viszik az 5G-t

Az Ericsson, a Qualcomm és a Thales az űrbe viszik az 5G-t

még több IoT

4 perc

A svéd távközlési vállalat, a vezeték nélküli technológiai innovátor és a francia repülőgépipari vállalat azt tervezi, hogy kiviszik az 5G-t az űrbe a Föld körül keringő műholdak hálózatán keresztül.

A több tanulmányt és szimulációt is magában foglaló részletes kutatást követően az a tervük, hogy belépnek az okostelefon-használati esetekre összpontosító tesztelésbe és a nem földfelszíni 5G-hálózatok (5G NTN) validálására.

Az eredmény gyakorlatilag azt jelentheti, hogy egy jövőbeli 5G-s telefon a Föld bármely pontján használhatja az újgenerációs kapcsolatot, és teljes globális lefedettséget biztosíthat a szélessávú adatszolgáltatásokhoz, beleértve azokat a helyeket is, amelyeket általában csak korlátozott adatkapcsolati képességekkel rendelkező, régi műholdas telefonrendszerek fednek le.

Az alacsony Föld körüli pályán mozgó (LEO) műholdakon keresztül elérhető 5G-kapcsolat előnyei várhatóan kiterjednek a szélsőséges földrajzi területeken vagy a távoli területeken való lefedettségre, olyan helyeken, ahol nincs földi lefedettség.

Az ilyen széles körben elterjedt kapcsolat növelné az 5G-előfizetők barangolási szolgáltatásának képességeit, valamint globális összeköttetést tesz lehetővé a közlekedési, energiaügyi és egészségügyi szektor 5G-használati eseteiben. Az űralapú hálózat a földfelszíni hálózatok tartaléktámogatásként is használhatók jelentős hálózati kimaradások vagy katasztrófák esetén.

Az 5G NTN-ek várható biztonsági képességei pedig azt jelentik, hogy a nemzeti kormányzati kommunikáció lehet a fő felhasználási terület a nemzetbiztonság és a közbiztonság kormányzati hálózatainak növelésére.

Erik Ekudden, az Ericsson vezető alelnöke és technológiai igazgatója szerint „a három vállalat közötti tesztelési és validációs együttműködés jelentős mérföldkő lesz a kommunikáció történetében, mivel a végső eredmény azt jelentheti, hogy bárhol vannak a Földön – az óceán vagy a legtávolabbi erdő közepén – csúcskategóriás, biztonságos és költséghatékony kapcsolat lesz elérhető az 5G műholdas és földi kapcsolaton keresztül”.

John Smee, a Qualcomm Technologies mérnöki részlegének vezető alelnöke hozzátette: „ahhoz, hogy az 5G lehetővé tegye a mindenütt elérhető kapcsolódás ígéretét, elengedhetetlen, hogy olyan területeken is lefedettséget tudjon nyújtani, ahol nem léteznek földi mobilhálózatok, például az óceánok felett vagy távoli területeken”. 

„Az újgenerációs hálózatok kiépítése komoly változást jelent a távközlési ágazatban. Nemcsak az üzleti lehetőségek, hanem a több milliárd ember és dolog összekapcsolásához, illetve védelméhez szükséges készségek tekintetében is megváltoztatja a játékszabályokat. A közös kutatási együttműködés bizonyítja vállalataink azon elképzelését, hogy a nem földfelszíni 5G-hálózatok hozzájárulnak ehhez a technológia forradalomhoz, valamint a hálózatok rugalmasságát és biztonságát is magasabb szintre emelik” – fejtette ki Philippe Keryer, a Thales stratégiai, kutatási és technológiai alelnöke.

Mesterséges űrkörnyezetben kezdik meg a tesztelést

A három vállalat által a 3GPP – a globális távközlési szabványügyi testület – 2022. márciusi jóváhagyását követően végzett tesztelése és validálása először a nem földfelszÍni hálózatok támogatását célozza. A tesztelés célja az 5G nem földi hálózatok lehetővé tételéhez szükséges technológiai összetevők validálása lesz, beleértve az okostelefont, a műhold hasznos terhelését és a földi hálózati elemeket.

Ennek a munkának az a célja, hogy igazolja, hogy az 5G NTN támogatható-e okostelefon-formafaktorban, amely lehetővé teszi, hogy a holnap 5G-s mobilja hatékonyan műholdas telefon legyen. A kezdeti tesztek mesterséges (emulált) űrkörnyezetben zajlanak majd Franciaországban, ahol az európai űripar többsége található.

Az Ericsson egy 5G virtuális RAN (vRAN) verem ellenőrzését tervezi, amelyet úgy módosítottak, hogy kezelje a gyorsan mozgó LEO műholdakon keresztül terjedő rádiójeleket. Vizsgálják azt is, hogy mi történik az űr vákuumán és a Föld légkörén áthaladó 5G rádióhullámokkal.

A Thales a LEO műholdakon való telepítésre alkalmas 5G rádióműhold hasznos terhelésének ellenőrzését tervezi, míg a Qualcomm Technologies olyan tesztkészülékeket tervez, amelyek igazolják, hogy a jövőbeni újgenerációs telefonok hozzáférhetnek-e az 5G NTN-hez.

A szakértők földi berendezésekkel emulálják az 5G rádióhullámok terjedését, valamint az időkéséseket a pályán lévő felszerelt műhold és az okostelefon, illetve az 5G rádiós hozzáférési hálózat összekapcsolása között a földfelszín különböző pontjain. Erik Ekudden ugyanakkor hozzátette: „még túl korai megmondani, hogy az eredményül kapott műhold-prototípust mikor lehet valós működési célból pályára állítani”.

A 3GPP által támogatott technológiaként az 5G NTN-ek szabványosított termékek és komponensek nagy ökoszisztémáját tudják majd kihasználni. Az új specifikáció lehetővé teheti az NTN-technológiák beépítését is az újgenerációs készülékekbe, lehetőséget biztosítva a technológiai gyártók számára, hogy könnyen és gyorsan méretezzék az 5G NTN-kompatibilitást az eszközök között.