Az intelligens gyárakhoz a felhőkön keresztül vezet az út

Kapcsolódó cikkek

Az intelligens gyárakhoz a felhőkön keresztül vezet az út

Az intelligens gyárakhoz a felhőkön keresztül vezet az út

még több IoT

3 perc

Tíz éve a vállalatok felhőre való átállása leginkább az adattárolást és a hálózati működést érintette. Azóta robbanásszerűen fejlődik a cloud alapú innováció, ugyanakkor sok európai cég még mindig csupán a sávszélesség-bővítés és a költségmegtakarítás eszközeként tekint a technológiára.

Ilyen helyzetben érte el Európát a 2020-es esztendő és a világjárvány. A covid-helyzet alapjaiban változtatta meg mindennapjainkat az élet minden területén. A vállalatok nagy része átállt a távmunkára, és sikeresen adaptálta a gyorsan változó üzleti modelleket.

Még a legkonzervatívabban gondolkodó cégek is felismerték azt, hogy a felhőre való áttérés elengedhetetlen. A cloud-alapú működés terén folytatott verseny fordulóponthoz ért. 2020-ban az európai vállalatok világszinten is élen jártak az alapszintű felhőmigráció megvalósításában.

Az Accenture nemrégiben publikálta a 4000 cégvezető bevonásával készült globális kutatását. Ezen belül az európai trendekre fókuszáló tanulmányuk rámutat arra, hogy amíg az európai cégek a feladataik 40%-át helyezték át a felhőbe, addig az Észak-Amerikai vállalatok csupán 30%-ára jellemző ugyanez.

Az európai vállalatok nem évek, hanem hónapok alatt valósították meg az átállást a világjárvány alatt. Úgy tűnik, a kontinens cégei ezt a versenyt megnyerték, de a felhőmaratonban még vesztésre állnak.

A felmérés szerint az európai társaságok korlátozott ismeretekkel rendelkeznek a felhőről, hiszen túlnyomó többségük csupán egy költségmegtakarításra alkalmas, nyilvános, megosztott adatközpontot lát benne.

Ennek egyik oka, hogy sokan nehezen igazodnak ki az adatszuverenitás és -megbízhatóság bonyolult szabályozási környezetében, ami visszatartja őket a nagyobb szabású projektek elindításától. Ráadásul az európai társaságok nem fektetnek eleget a felhőbe az üzleti célok szélesebb körű eléréséhez.

Az észak-amerikai és a kínai vállalatok arra számítanak, hogy több mint kétszeresére bővül felhőberuházásuk 2020 és 2024 között. Ezzel szemben Európában a cégvezetők úgy látják, hogy az előző négy évhez képest 25%-kal kevesebbet fognak költeni erre a területre.

Bár a felhő által generált értékek kihasználása terén sok európai vállalkozásnál fennáll a lemaradás veszélye, azonban létezik a vállalatoknak egy kis része (10%), amelyek nemcsak helyi szinten, hanem globálisan is versenyképesek tudnak majd maradni. Ők azok, akik folyamatosan megújuló képességek és lehetőségek tárházaként tekintenek a felhőre.

Szándék a következő generációs technológiák alkalmazására

Ezek az európai „folytonosságra törekvő versenytársak” (continuum competitors) amellett, hogy a pénzügyi célok eléréséhez szükséges fejlett digitális képességek kritikus fontosságú támogatóját látják a felhőben, a kontinens klímasemlegességi célkitűzéseinek eléréséhez is hozzásegíti őket.

Ők azáltal, hogy figyelembe veszik a termékeire és szolgáltatásaira kapott visszajelzéseket gyorsan képesek alkalmazkodni a változásokra. 81%-uk úgy véli, hogy az adattárolás helyére és az adatszuverenitásra vonatkozóan a jelenleginél szigorúbb előírások teljesítésére is fel van készülve, és akár rövid határidőn belül meg tud felelni egy újabb szabályozásnak.

Ezek a vállalatok abban különböznek társaiktól, hogy fejlett gyakorlatot követnek a felhővel kapcsolatos folytonosság szempontjából. Ennek köszönhetően háromszor akkora költségmegtakarítást és kétszer akkora karbonlábnyom-csökkenést érnek el a felhő révén, mint versenytársaik.

A felhőműködés terén az európai cégek sikerének négy tényezője van:

  • A vezetőket aktivizáló és a felhőberuházásokat felgyorsító üzleti tervek kidolgozása a nagyobb célok elérése érdekében;
  • egyedi preferenciákra épülő kiegyensúlyozott, szabályozott, bizalomalapú tervezés;
  • a technológia kiegészítése megfelelő emberi képességekkel;
  • gyorsabb innováció a kivételes élmények megteremtéséhez.

A folytonosságra törekvő versenytársak intelligens gyárakat, hatékony és rugalmas ellátási láncokat, fenntartható termékeket és virágzó vállalatokat építenek, a többi között olyan felhőalapú technológiákat használva, mint például:

  • az AI/ML (mesterséges intelligencia, gépi tanulás), a privát felhő, az edge, az 5G, a PaaS (Platform As A Service) és az IoT. Emellett új utakat találnak iparágaik átalakítására, kihasználva a felhőalapú megoldásokat az iparágspecifikus problémák megoldására.

Európa fejlődése tehát azokon a vezetőkön múlik, akik maradéktalanul kiaknázzák a felhő kínálta lehetőségeket. A folytonosságra törekvők a felhőmegoldások egészéből választhatnak a jelenlegi és jövőbeni üzleti szükségleteiknek leginkább megfelelő technológiai alapok megteremtéséhez – összegezte az Accenture.