Az IoT elterjedését támogatja a Vodafone Business és az Arm

Kapcsolódó cikkek

Az IoT elterjedését támogatja a Vodafone Business és az Arm

Egyszerűsíti az IoT elterjedését a Vodafone Business és az Arm

még több IoT

3 perc

A megállapodás kiterjed az iSIM és IoT (dolgok internete) szoftver- és hálózati szolgáltatásokra, amelyek célja a komplexitás csökkentése, valamint az IoT-eszközök teljesen nyílt, távoli kezelése.

Az Arm és a Vodafone stratégiai megállapodást kötött, amelynek célja a „dolgok internete” megoldások bevezetését lassító összetettség és költségek jelentős csökkentése. A két vállalat között az integrált SIM (iSIM) technológia területén korábban már meglévő együttműködést kibővítő partnerség a Vodafone globális IoT-platformját és hálózati csatlakozási képességeit kombinálja az Arm IoT-szoftverével és -szolgáltatásaival.

Az új megoldás a vállalkozásokat chipalapú, programozható, hálózatba kapcsolt rendszerekkel tudja ellátni, amelyek szükségtelenné teszik a hagyományos SIM-kártyák használatát. Mindez lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy világszerte, globális piacokon átívelően, tömegesen vezessenek be, távolról monitorozzanak el és egyszerűen kezeljenek okoseszközöket, méghozzá jelentősen alacsonyabb költséggel.  

„A távolság, a biztonsági megfontolások és a költség jelenti azt a három tényezőt, amely nagymértékben korlátozza az IoT-megoldások alkalmazását. Úgy gondoljuk, hogy egy erős partner-ökoszisztéma kialakítása kritikus fontosságú lehet a kihívások megoldásában” – mondta Dipesh Patel, az IoT Services Group elnöke.

„Ez a partnerség lehetővé teszi a globális vállalkozások számára, hogy jelentősen csökkentsék IoT-berendezéseik tömeges hálózatba kapcsolásának bonyolultságát és költségeit. Pelion IoT platformunk segítségével gyorsan értéket teremthetnek és cselekvésre lefordítható információkat nyerhetnek ki az IoT-eszközök által előállított adatokból” – tette hozzá.

„Az IoT már napjainkban is rengeteg vállalkozást segít világszerte, és az elkövetkező években óriási hatással lesz a teljes gazdaságra. Ezt támasztja alá a legfrissebb Vodafone IoT Barometer Report felmérés is, amely szerint a nagyszabású IoT-projektek száma tavaly óta megduplázódott. Nagy örömünkre szolgál, hogy ebben a kiélezett piaci helyzetben a Vodafone nemzetközi szinten is évről évre megerősíti vezető pozícióját” – mondta Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

Piacvezetőként az M2M-piacon

A Gartner piackutató cég az ötödik egymást követő évben a Vodafone-t nevezte meg globális vezetőként a menedzselt M2M (gépek közötti) szolgáltatásokat vizsgáló felmérésében. Az IDC Hungary által készített M2M Hungary kutatás szerint a Vodafone 37 százalékos részesedéssel továbbra is piacvezető Magyarországon is.

A távközlési cég figyelmének központjában globális IoT-platformjának és hálózati kapcsolódási képességeinek folyamatos fejlesztése áll, így lehetővé téve az intelligens szolgáltatások gyors telepítését. Az Arm-mal folytatott közös munka során a két vállalat erősségeit kombinálják ügyfeleik javára.

A két vállalat között létrejövő stratégiai partnerség lehetővé teszi az eszközök távoli kezelését, keskenysávú IoT (NB-IoT) megoldások és LTE-M (Long Term Evolution for Machines) technológia alkalmazásával.

Mindemellett biztonságos, nyílt, szabványos telepítést biztosít a világ bármely alkalmazása vagy szolgáltatója felé.

Az Arm és a Vodafone NB-IoT és LTE-M technológiák területén betöltött vezető szerepe lehetővé teszi a dolgok internete terén rejlő potenciál kiaknázását azzal, hogy drasztikusan kibővíti a hálózatba kapcsolható tárgyak körét, valamint hozzáférhetővé teszi a megoldást vállalkozások és a társadalom számára is.

A hálózatba kapcsolt eszközökön elhelyezett szenzorokból érkező adatok például segítenek:

  • a Föld egyre növekvő lakosságának táplálása terén mutatkozó kihívások leküzdésében,
  • a terméshozamok és az állattenyésztési mutatók javításával,
  • valamint azzal, hogy csökkentik a vegyi anyagok alkalmazását és a vízhasználatot.

Mindez a közüzemi vállalatoknak is segítséget nyújt az értékes, korlátozottan rendelkezésre álló erőforrások – úgymint a víz, gáz és az elektromos áram – hatékonyabb kezelésében, továbbá a széndioxid-kibocsátás csökkentésében.

Az Arm és a Vodafone közös megoldásai 2020 első negyedévétől lesznek elérhetőek.

Az együttműködés nagy előrelépést jelent egy olyan, eszközgyártókat tömörítő ökoszisztéma kialakításában, amely lehetővé teszi az üzleti vállalkozások számára, hogy kiaknázzák a 2035-re ezermilliárdos nagyságrendben hálózatba kapcsolt eszközök nyújtotta potenciált. Továbbá hozzáférhessenek ahhoz a hatalmas adatmennyiséghez, amelyet a jobb üzleti eredmények eléréséhez ezek az eszközök képesek biztosítani.