Az M2M jövője – A technológiai forradalom tovább dübörög

Az M2M jövője – A technológiai forradalom tovább dübörög

Az M2M jövője – A technológiai forradalom tovább dübörög

még több IoT

2 perc

A Machine-to-Machine (M2M) technológiák és a Dolgok Internete izgalmas lehetőségeket kínál az újító szellemű vállalatoknak. Emellett azt is érdemes szem előtt tartani, hogy egyre inkább kulcsszerephez jut a tömeges adatfeldolgozás.

A vállalkozások korábban adataikat inkább csak raktárkészletük felmérésére vagy például a szállítmányok gondosabb megtervezésére használták, az új megoldások azonban teljesen új alapokra helyezhetik az eddigi gyakorlatot.

Az M2M (gépek közötti kommunikáció) világában döntő jelentőségű lesz, hogy egy cég milyen módon kezeli a rendelkezésére álló információkat. Az adatgyűjtés és -feldolgozás okos átalakításával ugyanis jóval nagyobb profitot lehet elérni. Ha például egy vállalat összeveti a járművei mozgására vonatkozó adatokat az időjárás-jelentéssel vagy a megrendelései számával, akkor sokkal pontosabb képet kaphat az eladások várható alakulásáról, de az árazás átgondolását is segítheti.

Adatok a köbönA cégek egy része már mai is igénybe nagyobb adatbázisok feldolgozását és elemzését segítő, úgynevezett „Big Data” szolgáltatásokat. Ez az arány a következő években jelentősen emelkedhet.

M2M-tippek

A cégvezetőknek érdemes azzal számolniuk, hogy a költségvetésükön belül külön forrásokat kell elkülöníteni az M2M- és Big Data-szolgáltatások igénybe vételére.

A technológián kívül a munkaerőpiaci tendenciákat sem szabad figyelmen kívül hagyni. A Gartner egy tavalyi felmérésében azt jósolta, hogy a következő években világszerte 4,4 millió Big Data-szakértőre, vagyis adattudósra lesz szükség. A problémát viszont az jelenti, hogy csak nagyjából harmadennyi megfelelően képzett szakember lesz elérhető a munkaerőpiacon.

Az sem mellékes szempont, hogy a nagy mennyiségű adat tárolása számos adatbiztonsági és titoktartási kockázatot vet fel, ebből a szempontból is jól átgondolt stratégiára van szükség.