Az okosóra a nyitja a szállodai szobáknak

Az okosóra a nyitja a szállodai szobáknak

Az okosóra a nyitja a szállodai szobáknak

még több IoT

2 perc

A Starwood nemzetközi szállodalánc vendégei mostantól egy Apple Watch segítségével is ki tudják nyitni szállodai szobájuk ajtaját.

A Starwood olyan alkalmazást fejlesztett ki, amely lehetővé teszi az Apple Watch intelligens órával rendelkező felhasználók számára, hogy a készüléket az ajtókhoz érintve, Bluetooth-kapcsolaton keresztül jussanak be a szobájukba. Az SPG – Starwood Preferred Guest – elnevezésű applikáció magában foglalja a szállodalánc Keyless – tehát kulcs nélküli – beléptetési rendszerét, amely az iPhone, illetve androidos mobillal rendelkező vendégek számára tavaly november óta elérhető.

Az Apple Watch gyakorlatilag az iPhone mobiltelefonok kiterjesztése – áll a szállodalánc közleményében. Ahhoz, hogy az SPG-megoldást az intelligens hordható kiegészítővel is használni lehessen, az órának kapcsolódni kell az iPhone-hoz. A telefonra le kell tölteni az alkalmazást, és a felhasználóknak regisztrálniuk kell, ezután már csak annyi a teendő, hogy csatlakozni kell a Bluetooth-hálózathoz.

Miután a vendég bejelentkezett a rendszerbe, az okosórák kijelzőjén megjelenik egy „tap to unlock” gomb. Ez egészen addig így marad, amíg az óra kapcsolódik az iPhone-hoz, a „mobil kulcs” tehát csak akkor tűnik el, amikor a felhasználó kijelentkezik az alkalmazásból.

Ahogy arról egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, a szállodaiparban nem ez az egyetlen olyan okostechnológiára építő kezdeményezés. Tavaly az OpenKey fejlesztett ki olyan alkalmazást, melyet a ma már számos hotelben megtalálható RFID (rádiófrekvenciás azonosítás), NFC, illetve Bluetooth-alapú elektronikus zárakhoz lehet csatlakoztatni. és ezáltal egyetlen okostelefonos platformon keresztül nyithatóak a szobák.

A Hilton vezérigazgatója pedig szeptemberben jelentette be, hogy a hotellánc amerikai szállodáiban is bevezetik a digitális kulcsokat, a vendégek pedig a táblagépükön és az okostelefonjukon is bejelentkezhetnek, sőt egyéni kéréseiket is leadhatják.

Forrás: NFC World+