Az üzleti IoT kulcsszava: az átgondoltság

Az üzleti IoT kulcsszava: az átgondoltság

Az üzleti IoT kulcsszava: az átgondoltság

még több IoT

1 perc

A Dolgok Internete körüli felhajtás alapján az gondolható, hogy mára minden eszköz láthatatlanul összekötve működik a tornacipőtől kezdve a szerverekig.

Bár ez még a felhasználói alkalmazásban is a jövőben valósul meg teljesen, de az üzleti felhasználás terén ennél lassabb folyamat látható, és az IoT/M2M széles körű alkalmazása még várat magára. A cégek jó része még kivár vagy épp a megfontolt tervezés fázisában jár. De olyan vállalkozások is bőven akadnak, amelyek még csak most kezdik megismerni az okostechnológia üzleti előnyeit.

Vodafone: már a vállalatok negyede használ M2M-megoldásokat

A Red Hat felmérésben különböző IT-döntéshozókat és vállalati vezetőket kérdeztek meg mindenféle vállalkozásoktól, szervezetektől: legyen szó Fortune 500-as óriásoktól kezdve kisebb önkormányzatokig, hogy milyen szinteken foglalkoznak jelenleg a Dolgok Internetével. Az eredmények azt mutatták, hogy a megkérdezettek csupán 12%-a dolgozik jelenleg valamilyen IoT-alapú megoldás megvalósításán.

Ez elsőre negatívnak tűnhet, pedig valójában csak tükrözi a céges döntéshozás folyamatát: más korábbi, IoT-hez hasonló méretű technológiai újítást is ilyen tempóban építették be a vállalati struktúrába.

Érdeklődésből nincs hiány

A válaszadók 43%-a gondolta úgy, hogy az IoT kiemelten fontos lehet saját cégük számára, 46%-uk pedig jelenleg is dolgozik valamilyen szinten a "tárgyak internetével", akár a technológiában rejlő lehetőségek felderítéséről, akár egészen konkrét, megvalósítás előtti tesztelésről, prototípusok gyártásáról legyen szó.

A legnagyobb része a döntéshozóknak (86%) elsősorban a nyílt forráskódú megoldásokat látja a legésszerűbb választásnak, ha az IoT-ről van szó: a rengeteg különböző kommunikációs szabvány mellett szerintük érdemes olyan fejlesztések mellett letenni a voksot, amelyek közösségi alapon is fejlődhetnek, és széles körben felhasználhatóak.

Forrás: IoT Connectivity Solutions