Elképesztő látvány: beszélgető drónrajok az égbolton

Kapcsolódó cikkek

Elképesztő látvány: beszélgető drónrajok az égbolton

Elképesztő látvány: beszélgető drónrajok az égbolton

még több IoT

2 perc

Az Egyetemi Találmányi Testület döntése alapján 2021-ben az ELTE TTK Biológiai Fizika Tanszékhez kötődő kutatók nyerték el az Eötvös Loránd Tudományegyetem Innovatív Kutatója díjat. Az elismerést az intézmény idei innovációs napján adták át.

A díjat Vicsek Tamásnak, Vásárhelyi Gábornak, Balázs Boldizsárnak és Somorjai Gergőnek, valamint Nepusz Tamás, Virágh Csaba és Tarcai Norbert Richárd korábbi munkatársaknak ítélték oda.

A biológia, fizika és robotika határmezsgyéjén dolgozó kutatók az élőlények csoportos döntéshozatali mechanizmusait vizsgálták, majd ez alapján önszerveződő, egymással kommunikáló drónokat építettek. A csoport tagjai 2014-ben 10 drónt tudtak egyszerre reptetni, 2020-ban már 60-at. Az önszerveződő raj optimális csoportos viselkedést produkált különböző helyzetekben, az eredményről címlapján számolt be a Science Robotics folyóirat.

A drónrajokat leginkább a szórakoztatóiparban alkalmazzák, hiszen ezek a hagyományos tűzijátékokat kiváltva gyönyörű formációkat alkotnak az égbolton. Emellett a hadiipar, a precíziós mezőgazdaság, a természetvédelem, a katasztrófavédelem, a vagyonvédelem vagy akár a csomag- és utasszállítás területén is alkalmazhatók.

A 2009-ben alapított ELTE Innovatív Kutatója elismerést azok a szakemberek kaphatják, akik olyan jelentős szellemi terméket hoztak létre, amelyre az ELTE hasznosítási szerződést kötött egy külső céggel (esetleg már bevételt is realizált), vagy amelyre vonatkozóan ígéretes szabadalmi bejelentést tett.

A kutatócsoport munkatársai tudományos eredményeik üzleti hasznosítására 2015-ben hozták létre a Collmot Kft. egyetemi spinoff céget, mely azóta is sikeres vállalkozásként működik.

Vásárhelyi Gábor, az ELTE TTK Biológiai Fizika Tanszék tudományos főmunkatársa az ünnepélyes díjátadón elmondta: kutatásuk azzal a felismeréssel kezdődött, hogy a különböző élőlények mozgása univerzális mintázatokat mutat. Ezt a Vicsek Tamásról, az ELTE professzoráról, a biológiai kollektív viselkedés egyik legtöbbet hivatkozott tudósáról elnevezett modell írja le. (Vicsek Tamás 1995-ben az elsők között végzett számítógépes szimulációt a témában, kutatásaiért 2020-ban a rangos Lars Onsager-díjat is megkapta.)

Fotók: Bezsenyi Zsolt