Big Data vs. Small Data: Ne csak nagyban gondolkodjon!

Big Data vs. Small Data: Ne csak nagyban gondolkodjon!

Big Data vs. Small Data: Ne csak nagyban gondolkodjon!

még több IoT

2 perc

Az infokommunikációs technológia egyik slágerkifejezése a Big Data: a nagyméretű adatok hosszú távú gyűjtése és kiértékelése. Az Internet of Things működéséhez azonban nem mindig kell „nagyban” gondolkodni.

Természetesen túlzás közhiedelemről beszélni a Dolgok Internetével kapcsolatban, de nem ritka jelenség, hogy szinte egyenlőségjel kerül a Big Data és az összekapcsolt gépek hálózata közé.  De mi is pontosan a különbség a kétféle adatgyűjtés között?

A Kis Adatról (Small Data) akkor beszélhetünk, ha egy eszköz az érzékelőin keresztül valós idejű információkat gyűjt. Ilyenek például a távoli szélerőműre vagy az ipari vállalat tartályaira erősített mérőeszközök, amelyek meghatározott időközönként folyamatosan mérik és küldik a cég központjának a különböző releváns adatokat. A szélerőmű esetében például a hőmérsékletet, a levegő páratartalmát, a szél sebességét stb. Ezeket a központban megfelelő programok és szakértők értelmezik, és megváltoztatják a szélkerék propellereinek állását, ha a körülmények megkívánják.

Ezzel szemben a Big Data azon adatok összessége, amelyeket a példabeli szélerőmű fél éven keresztül „termel”. Ha az összes adatsort nézik, akkor egy hosszabb időt felölelő grafikonon ábrázolhatják az erőmű teljesítményét, a speciálisan kinyert, aggregált adatok segítségével kiértékelhetőek az időjárási tényezők, de más, a termelés szempontjából fontosabb paraméterek is.

De a példák között említhető a gyógyszerek csomagolásain elhelyezett intelligens címkék is, amelyek nemcsak az adott doboz helyzetét tudják megmutatni egy nagyobb raktárban, hanem képesek érzékelni a csomagolás körüli hőmérsékletet, fényerőt... A Kis Adat segítségével a raktár dolgozói könnyen megtalálhatják a keresett gyógyszert, és mindig figyelemmel követhetik, hogy megfelelő hőmérsékleten van tárolva. Az adatokat hosszú távon követve azonban kideríthető, hogyha a gyógyszer esetleg a vártnál hamarabb megromlott, akkor azért milyen körülmény lehetett a felelős.

A Nagy Adat és a Dolgok Internete közötti kapcsolat tehát nem vitatható, és az IoT-hez szükséges rengeteg apró szenzor sokat segít abban, hogy az ilyen szintű, nagy volumenű információgyűjtés egyre gyakoribb legyen. A gépek közti kommunikációnak azonban fontos eleme a Small Data is, és számos esetben ennél többre nincs is szükség.

Forrás: Forbes.com