Biztonság a fürdőszobában

Biztonság a fürdőszobában

Biztonság a fürdőszobában

még több IoT

2 perc

A Göz elnevezésű otthonfelügyeleti eszközök megakadályozni ugyan nem tudják a baleseteket, de jelentősen megkönnyítik a segítséghívást, hogy a súlyosabb következmények elkerülhetőek legyenek.

Annak ellenére, hogy milyen sok időt tölt az átlagember egy ilyen balesetveszélyes, nedves, csúszós helyiségben, baj esetén általában nincs kéznél az okostelefonja, hogy segítséget hívhasson. A mozgásérzékelős LED izzóból, speciális lefolyódugóból és a kapcsolódó alkalmazásból álló rendszer célja, hogy érzékelje, ha valaki elesik és segítséget hívjon. A két részből álló dugó az ájulás miatt bekövetkezett mozgáshiányt is észreveszi, ilyenkor azonnal leereszti a kádban lévő vizet.

Orvosi távfelügyelet segít a krónikus betegeknek

Az amerikai járványügyi hivatal jelentése szerint közel 235 ezer fürdőszobai baleset végződött a sürgősségi osztályon, a Consumersadvocate.org adatai szerint pedig az idős áldozatok 62%-a nem képes önálló életet élni az ilyen esetek után, ha nem kap segítséget egy órán belül.

A Göz termékek előnye, hogy a felhasználó feszélyezése nélkül, gyakorlatilag láthatatlanul végzik munkájukat, diszkrét megjelenésüknek és a többféle kivitelezésnek köszönhetően bármelyik fürdőszobába illenek.

Az izzó kompatibilis a hagyományos foglalatokkal, és a dugó is illeszkedik a leggyakoribb lefolyókhoz, az applikációban pedig egyszerűen megadhatók a vészhelyzet esetén értesítendő személyek adatai. 

Nagyifigyelő: az M2M-alapú szenzor az idősekre is vigyáz

Az izzó az úgynevezett közelségérzékelő szenzor segítségével észleli az eséseket, ezen felül a beépített hangszórója és mikrofonja révén pedig a mozgásképtelen személy hatékonyan kommunikálhat a helyszínre tartó családtagjával, barátaival.

A káddugó szenzora képes felismerni például az elesést a zuhany alatt, illetve azt is, ha meghatározott ideig semmiféle mozgás nem történik, és ebben az esetben figyelmeztetést küld a felhasználónak. Ha nem kap választ, akkor a felső része automatikusan felpattan, így a kádban lévő víz akadály nélkül távozni tud – elkerülve ezzel az esetleges fulladást –, valamint a program rögtön segítséget ishív. 

A termékcsalád egyébként a Nazar gyöngynek is nevezett török jelképről kapta a nevét, mely védelmet nyújt viselőjének (a török göz szó szemet jelent).