CES 2019: fókuszban a klímaváltozás és a kiberháború

Kapcsolódó cikkek

CES 2019: fókuszban a klímaváltozás és a kiberháború

CES 2019: fókuszban a klímaváltozás és a kiberháború

még több IoT

2 perc

Idén 184 ezer látogatót vonzott a CES, a világ legjelentősebb technológiai show-ja, melynek keretében a piacvezető vállalatok évről-évre bemutatják a jövőt meghatározó tech trendeket.

2019 januárjában ismét kitárja kapuit a Las Vegas-i csúcsrendezvény. A Consumer Electronics Show új elemként olyan technológiáknak is teret ad, melyek az emberiség aktuális, húsbavágó problémáira keresik a megoldást – így például a környezetszennyezésre, a kiberveszélyre, az egészségügyi problémákra, az energiaellátásra, az aszályra vagy más természeti katasztrófákra.

A jövő évi rendezvény 11 fő téma köré csoportosítva mutatja majd be a legfrissebb innovációkat, a mindennapi életünket meghatározó technológiai újításokat a nagyvilágnak. A kiállítási- és konferenciaprogramban így helyet kap a többi között az 5G, az okosvárosok, az önvezető járművek, a kriptovaluták, a viselhető okoseszközök, a virtuális- és kiterjesztett valóság, a 3D nyomtatás, a drón- és robottechnológia, a mesterséges intelligencia vagy éppen az e-sport is.

A 2019-es CES mintegy 260 ezer négyzetméternyi kiállítási területén 4.500 nagyvállalat és startup mutatja majd be innovációit. A szervezők több mint 180.000 látogató részvételét várják 155 országból.

Technológiák az ember szolgálatában

Teljesen új elemként kiemelt fókuszt fognak kapni a CES programjában az ún. reziliens (rugalmasan ellenálló) technológiák, melyek az életminőséget hivatottak javítani, illetve a minket fenyegető legrémisztőbb veszélyekkel veszik fel a küzdelmet.   

„Kötelességünknek tartjuk, hogy elősegítsük azoknak a technológiáknak a megszületését és terjedését, melyek javítják az emberiség életminőségét, hiszen mindannyiunknak szüksége van például az olyan alapvető szolgáltatásokra, mint az elektromosság, az ivóvíz ellátás vagy a szélessávú internetkapcsolat. A közelmúlt természeti katasztrófái és az egyre súlyosbodó klímaváltozás pedig azt is nyilvánvalóvá tették, hogy az innovációt még inkább az emberiség szolgálatába kell állítani, hiszen egyre szaporodnak a ránk leselkedő veszélyek” – fogalmazott Gary Shapiro, a CES-t szervező Amerikai Fogyasztói Technológiai Társaság (CTA) elnök-vezérigazgatója.

Az expón tartott Reziliencia Konferencián a világ legbefolyásosabb kormányzati- és vállalatvezetői, befektetők, startupok, várostervezők és egyéb technológiai szakemberek szólalnak majd fel.

„A reziliencia témakörének beemelését a CES programjába eredetileg én javasoltam, hiszen ez a fogalom mind a fejlődő, mind a fejlett világ számára egyre inkább meghatározó jelentőséggel bír. A Breakthrough Energy berkeiben végzett munkánk során azt tapasztaltuk, hogy globálisan egyre nagyobb az igény ezekre a technológiákra” – fűzte hozzá Carmichael Roberts, a Bill Gates által alapított, klímaváltozás ellen küzdő Breakthrough Energy egyik vezetője, illetve a Material Impact, valamint a Zero Mass Water startupok alapítója.