CES 2019: végeláthatatlan lesz idén is az újdonságok sora

Kapcsolódó cikkek

CES 2019: végeláthatatlan lesz idén is az újdonságok sora

CES 2019: végeláthatatlan lesz idén is az újdonságok sora Las Vegas-ban

még több IoT

3 perc

A megakiállítás csaknem 260 ezer négyzetméternyi kiállítási területén 4500 nagyvállalat és startup mutatja be innovációit a világ minden tájáról. A szervezők több mint 180 ezer látogatót várnak 155 országból.

Hivatalosan holnap indul az év technológiai csúcsrendezvénye, íme, néhány kulcsterület, amelyre érdemes lesz figyelni.

Okosautók és videostreaming

A CES-en eddig általában az otthoni szórakoztatóelektronikai megoldások kerültek előtérbe. Ezek az okosfejlesztések továbbra is fontos témák lesznek, idén azonban nagyszabású bemutatók várhatók a közlekedés jövőjét illetően. Számos autógyártó mutatja majd be új modelljeit, és rukkol elő a legújabb szórakoztatóelektronikai fejlesztéseivel. A csatlakoztatott gépjárművek (connected car) elterjedésével ugyanis a nagyközönség egyre nagyobb érdeklődést mutat az „útközben történő” kikapcsolódás irányába.

Különösen igaz ez a video- és audiostreamingre. Dave Geary, a zenemegosztással és infotainmenttel foglalkozó Pandora üzletfejlesztésért felelős alelnöke úgy véli: az autón belüli hangintegrációnak köszönhetően a vezetők és az utasok egészen új, személyre szabott élményekhez juthatnak.

Egyre inkább előtérbe kerülnek a vezetést megkönnyítő vagy akár helyettesítő önvezető fejlesztések is. Az már korábban is kiszivárgott, hogy a Walt Disney Imagineering és az Audi egy „prémium kategóriás szórakoztató élménnyel” áll majd elő. Habár ebben egyelőre csak a hátsó ülésen utazók részesülhetnek, a tervek szerint a jövő autóiban utazva mindenkinek része lehet majd benne.

VR és AR – változhat a fókusz

A virtuális- és a kiterjesztett valósághoz kapcsolódó technológiákban bőven van még potenciál. Míg a cégek egy része kifejezetten az üzleti alkalmazások fejlesztésére összpontosít, addig mások az átlagfelhasználókat célozzák meg. Az előrejelzések szerint ez a tendencia tükröződik majd az expón is. Így várhatóan kevesebb trendi virtuális valóság szemüveget, headsetet mutatnak majd be, de nagyobb hangsúlyt fektetnek az egyéb kiegészítőkre is – véli J.C. Kuang, a Greenlight Insights elemzője.

Egyfajta szemléletváltás jellemző tehát, már csak azért is, mert sokan – például Oculus, a HTC Vive és a Magic Leap – már tavaly előrukkoltak saját „ütős” VR-szemüvegeikkel. Ettől még persze idén is megjelenhetnek újdonságok, különösen a hardverek tekintetében. De a „harmadik féllel” történő együttműködésekre is érdemes figyelni, például a különféle játékokhoz használt blaster fegyverek vagy fitneszeszközök esetén.

Összefoglalva elmondható, hogy a kiállítás idén is tartogat nem kevés meglepetést. A népszerű területek közé sorolhatóak a többi közt az okostévék és a 8K televíziók is, és várhatóan a CES-en is egyre több aspektusból felbukkanhatnak most már az 5G fejlesztések. A központi fejlesztési témák között vannak az önvezető autókon kívül a drónok is.

A szintén népszerű virtuális asszisztensekkel hamarosan külön cikkben foglalkozunk.

Forrás: