CES 2020: ismét Las Vegasra figyel a világ

Kapcsolódó cikkek

CES 2020: ismét Las Vegasra figyel a világ

CES 2020: ismét Las Vegasra figyel a világ

még több IoT

3 perc

A Consumer Electronics Show-t első alkalommal 1967-ben rendezték meg, és idén már 53. alkalommal nyílik meg a világ legnagyobb technológiai kiállítása.

A tavalyi CES-en a több mint 4500 kiállító cég között a Fortune top 500-as listájáról 307 vállalat képviseltette magát, az expón a résztvevők száma pedig meghaladta a 175 ezret.

A számokban és területileg is hatalmas kiállításnak már csak azért is van kiemelt jelentősége, mert ez az első olyan alkalom az évben, amikor szinte minden technológiai újdonság egy helyen tekinthető meg. Nem beszélve a vállalatok nagy bejelentéseiről és a kapcsolódó koncepciók bemutatásáról.

Ahogy lenni szokott, az idén január 7. és január 10. között megrendezésre kerülő tech csúcsrendezvényt megelőzően is vannak programok és bemutatók. Természetesen most is számtalan új termék debütálása várható, legyen szó telekommunikációról, informatikáról, különféle intelligens készülékekről, drónokról, önvezető járművekről vagy éppen a virtuális valóságról. Íme, egy válogatás a legfőbb területek közül.

Kifinomult szenzoros technológia

A chipek és az alacsony fogyasztású, vezeték nélküli technológiában történt fejlődés nagy előrelépést jelent a ruházati cikkek és az egészségügy területén is. Így várhatóan nem lesz hiány a különféle érzékelőkből, beleértve olyan eszközöket, amelyek képesek lekérdezni és mérni a kalóriabevitelt, a glükózszintet, a járművezető éberségét (pontosabban annak hiányát) vagy a testhőmérsékletet.

Idesorolható az alvásfigyeléssel kapcsolatos technológia is, legyen szó intelligens matracokról, stresszoldó megoldásokról és minden olyan készülékről, amely hozzájárul a gyorsabb elalváshoz és a jobb alvásminőséghez.

5G                      

Habár a CES alapvetően nem az okostelefonokról szól, valójában minden jelentős telekommunikációs cég jelen van a show-n. Az 5G pedig ebben az esetben is áthat mindent. Sok új telefont ugyanakkor várhatóan nem fognak bemutatni, inkább azon lesz a hangsúly, milyen szerepe is lehet az ötödik generációs hálózatnak egy sokkal átfogóbb „terepen”, például az okosvárosok és más infrastruktúrák esetén. Ugyanakkor nem maradhatnak ki a sorból a kisebb játékosok sem, legyen szó 5G-s modemekről vagy hotspotokról.

Biometria

Az idei lesz az első alkalom, amikor a regisztrált résztvevők arcfelismerés – azaz biometrikus azonosítás – alapján vehetik majd fel belépőiket. És ez még nem minden, ugyanis a biometria számos területhez kapcsolódik. Ez a technológia a telefonok mellett használható ugyanis ajtózárakhoz, lakatokhoz vagy kerékpárzárakhoz – tulajdonképpen minden zárható dologhoz. Az egyik kiállító pedig még ujjlenyomat nélküli érintőzárat is bemutat, ezzel téve magát a felhasználót egyfajta biometrikus elemmé.

Hearables: innovatív fülhallgatók

Habár az Apple AirPods-nak eddig is akadtak kihívói, az is kiderült, hogy a valódi piaci versenyhez ennél több kell. A gyártók most arra számítanak, hogy a jobb akkumulátor-élettartam, a sportosabb kivitelezés vagy épp a hatékonyabb zajcsökkentés hozzájárulhat mindehhez.

Töltés mindenekfelett

A vezeték nélküli töltők, az új csatlakozók – például az USB-C – és a tech laboratóriumok újításai nagy lökést adnak a technológiának. A CES 2020-on pedig mindenféle elem és dokkoló megtalálható lesz, amely megkönnyíti a különféle eszközök feltöltését – nem beszélve a csatlakozók méretének csökkenéséről. Továbbá bemutatnak majd olyan rugalmas akkumulátorokat is, amelyek révén még praktikusabb és dekoratívabb viselhető kiegészíthetők alkothatók meg.

Fenntarthatóság

A szemétszedő robotoktól kezdve a napenergiából és a levegő páratartalmából vizet előállító tetőpanelekig a cégek sok mindennel szemléltethetik majd ökotudatosságukat. És ez nem csupán a startupokról szól. Például az 1837-ben alapított John Deere tavaly első alkalommal volt jelen a CES-en, idén pedig még több tippet ad a vegyszerek mezőgazdasági felhasználásának csökkentéséhez. A „normál” húst növényi alapú műhússal helyettesítő Impossible Foods pedig szintén visszatér a kiállításra.

Forrás: