CES: robotokkal behálózott világot vetít előre a Hyundai

Kapcsolódó cikkek

CES: robotokkal behálózott világot vetít előre a Hyundai

CES: robotokkal behálózott világot vetít előre a Hyundai

még több IoT

2 perc

A dél-koreai cég már a múlt hónapban is bemutatott néhány praktikus robotikai koncepciót, a 2022-es CES-en pedig újabb ötletekkel állt elő. A tavalyi online verzió után idén már hibrid módon megrendezett technológiai csúcsrendezvényen a Mobility of Things elmélettel mutatkoztak be.

A Dolgok Mobilitása koncepció alapján tárgyak egész sora, az otthoni szobanövényektől kezdve a könyvespolcokon, asztalokon át a jövő személyszállító szerkezetéig valamilyen formában robotizálható lesz.

Erre erősített rá az autógyártó elnökhelyettese és robotikai laboratóriumának vezetője is, aki közleményében már korlátlan lehetőségekről beszélt. Eszerint a Hyundai két különböző standard kifejlesztésén dolgozik.

A Plug and Drive (PnD) nevű moduláris platform az irányításért, az elektromos meghajtásért és a felfüggesztésére felelős részeket kombinálja, míg a Drive and Lift (DnL) a különböző tárgyakat képes fel-le mozgatni. A fejlesztésnek a már ismert MobED négykerekű szállítórobottal való integrálása pedig számos tárgy autonóm mozgását teheti lehetővé.

A különféle technológiákkal, köztük például Lidarral és kameraszenzorokkal felszerelt, 360 fokos mozgásra képes PnD moduljaik szinte bármihez hozzákapcsolhatok az önálló mobilitás elérése érdekében. A CES-en vázolt jövő kép szerint a felhasználók igényeik szerint választhatnak a különféle meghajtókonfigurációk és platformméretek közül.

Minden a helyváltoztatásról szól

Dong Jin Hyun az adaptív és bővíthető modul jelentőségét azzal érzékeltette, hogy szerinte a jövőben nem az ember mozgatja a tárgyakat, hanem azok mozognak az ember körül. Azt vetítette előre, hogy az alapesetben helyváltoztatásra képtelen dolgok is a PnD hatására képesek lesznek elmozdulni.

Szerinte érdemes a jövőben az irodaterek kialakításánál is figyelembe venni az ezekben a moduláris platformokban rejlő lehetőségeket. Ennél is izgalmasabbnak tartják azonban a közlekedésben elérhető változásokat:elképzeléseik között szerepel egy mini járgány, amelyet kifejezetten az egyedül utazók számára az utolsó mérföldek megtételére alkotnak meg.

A különös szerkezeteiről ismert Boston Dynamics cégben többségi részesedéssel bíró Hyundai láthatólag már a gépi jövőt tervezi. Tavaly a négylábú „sétáló autó” koncepciójának új verziójával álltak elő. A TIGER (Transforming Intelligent Ground Excursion Robot) már a második jármű, amely a cég Szilícium-völgybeli autótervező stúdiójából kerül ki, és az első, amelyet olyan mértékben önvezetőre terveztek, hogy helyet sem hagytak az emberi sofőrnek.

A vállalat optimista, bár korábbi terveik nem mindig valósultak meg, úgy látják, hogy a technológia fejlődésével különös robotkoncepcióik is meg fogják találni helyüket a világban.

Forrás: