Csak okosan a kertészkedésnél is!

Kapcsolódó cikkek

Csak okosan a kertészkedésnél is!

Csak okosan a kertészkedésnél is!

még több IoT

2 perc

Az otthoni IoT-készülékek mellett ma már intelligens kerti eszközök is elérhetők.

Nyáron különösen fontos a kert rendben tartása. Ezen belül is az öntözés  – az egyre forróbb nyarak miatt – kritikus pontnak számít. Ha valaki sokat dolgozik, akkor nem biztos, hogy van elég ideje minderre. Ha pedig valaki csak idősebb korában költözik kertes házba, lehet, hogy már nincs megfelelő fizikai állapotban az állandó kinti munkálatokhoz.

Ilyenkor „jöhet képbe” a dolgok internete. Manapság már számos „okos”, világhálóra csatlakozó készülék érhető a talajnedvesség monitorozására és ezzel a locsolás megkönnyítésére. A kényelemnek azonban ebben az esetben is ára van.

A Blossom (virág) nevű készülék például öntözési ütemtervet készít a helyszín, az időjárási minták és a növényzet alapján. De a felhasználó igény szerint személyre szabott „menetrendet” is beállíthat a segítségével. Az eszköz felhőalapú megoldást vesz igénybe a valós idejű adatok rögzítéséhez. A Blossom WiFi-n keresztül csatlakozik a felhasználó okostelefonjához, így használata nem igényel külön hálózatot. Ára 75 dollár, és fontos megjegyezni, hogy magát az öntözést nem képes elvégezni.

Hasonló eszköz a Rachio is, amely két változatban érhető el 149, illetve 229 dolláros áron. Ezek is – a kertet zónákra osztva – szabályozzák a locsolást és WiFi-n keresztül működnek. A drágább verzió kompatibilis a Weather Intelligence Plus fejlesztéssel és Rachio Wireless Flow Meter készülékkel.

Léteznek kifejezetten talajnedvesség-érzékelő készülékek is. Ilyen például a Rain-Bird SMRT-Y szenzora, amelyet egyszerűen bele kell helyezni a földbe. Ára körülbelül 145 dollár, és egyetlen öntözőrendszerrel kapcsolható össze. De arra is használható, hogy tulajdonosa valós idejű adatokat kapjon a kert állapotáról, majd saját maga öntözze meg növényeit.

A fentiekhez hasonló célra használható a nagyjából azonos áron kapható Toro Precision Soil Sensor precíziós szenzor is.

A teljes képhez azért hozzátartozik, hogy a kerttulajdonosok néhány alkatrészből maguk is készíthetnek talajnedvesség-érzékelőt. Ehhez útmutatót is találnak az interneten, habár ez a „házi szenzor” hivatalosan a lakásban tartott növényekhez használható.

Forrás: